25.3.2017. 8:26
1
Ahmetović: Realna opcija je smanjenje broja kantona
Nakon Dejtona mnogi su imali različite ambicije kada je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine. Bošnjaci su imali želje da kroz neko vrijeme ne bude entiteta, Hrvati su imali želje da vrate granice Herceg-Bosne, a želja Republike Srpske je bila da bude samostalna država ili u sastavu Srbije i ništa od toga nije moguće bez volje da pristanu svi, izjavio je u političkom magazinu Otisak koji se emitira na mreži televizijskih stanica u BiH zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović.

On kaže da je današnja priča o federalizaciji nerealna s obzirom da je trebalo puno muka da se „zapakira“ “Dejton” prije 22 godine.

-Sada kada je prošlo toliko vremena samo započinjanje razgovora naiđe na oštre stavove sa svih strana. Mislim da treba napraviti politike koja će smanjiti administraciju i smanjiti broj kantona, a da to ne bude stvaranje prostora za nove entitete. Tu se može napraviti dogovor koji ima realnu osnovu – smatra Ahmetović.

Kada je u pitanju ulazak BiH u Evropsku uniju, Ahmetović zaključuje kako  svi deklarativno govore da su za EU, a kada počnete sa ugradnjom evropskih principa u sistem države, ukoliko ugrožava interese bilo kog lidera ili ukoliko ugrožava etničke interese iza kojih se opet kriju lični interesi, evropski put biva zaustavljen.

(Fena/Alen Avdić)

 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.