25.3.2017. 16:15
0
Koalicija Pod lupom: Uvesti skenere za glasačke listiće i identifikaciju birača
Koalicija "Pod lupom" predlaže uvođenje elektronskih skenera za skeniranje glasačkih listića i čitač bar kodova za identifikaciju birača.


Ove prijedloge je koalicija uvrstila u odgovor na javni poziv Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces, dostavivši dva prijedloga za unapređenje izbora u BiH.

Koalicija smatra da je prvi prijedlog prioritetan, a to je uvođenje elektronskih skenera za skeniranje glasačkih listića prije ubacivanja listića u glasačku kutiju od strane birača na biračkom mjestu, a prednosti ovog rješenja su ti što elektronski skeneri neće promijeniti tradicionalni način glasanja na koji su građani navikli, finansijski je povoljnije i lako primjenjivo rješenje.

Drugi prijedlog kao dodatni alat, uvođenje čitača bar kodova za identifikaciju birača na biračkom mjestu tj. ručnog skenera za skeniranje jedinstvenih bar kodova koji se nalaze u svim identifikacionim dokumentima valjanim za identifikaciju birača na biračkom mjestu (lična karta, pasoš i/ili vozačka dozvola) i predstavljaju jedinstveno obilježje identiteta svakog građanina.

Iz Koalicije su mišljenja da bi ovaj prijedlog spriječio moguće zloupotrebe i ljudski faktor u izbornim prevarama.

- Kombinacijom prvog prijedloga o uvođenju elektronskih skenera za skeniranje glasačkih listića i drugog prijedloga bilo bi skoro nemoguće glasati uime druge osobe ili uticati na rezultate glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta – istaknuto je u saopćenju Koalicije "Pod lupom".

Pozivaju Interresornu radnu grupu za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces da ozbiljno razmotriti ove prijedloge i stavlja na raspolaganje trenutne ljudske i finansijske kapacitete ukoliko na bilo koji način može pomoći s ciljem doprinosa slobodnim i poštenim izborima u BiH i kako bi značajna unapređenja izbornog procesa zaživjela u praksi.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.