27.3.2017. 13:26
0
Tehnologija tretmana prečišćavanja otpadnih voda pomoću vještačkih močvarišta
Kompanijama koje razvijaju tehnologije prečišćavanja otpadnih voda, predstavnicima javnih komunalnih preduzeća te predstavnicima općinskih, gradskih i kantonalnih nadležnih službi, na seminaru u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla danas je predstavljena tehnologija tretmana prečišćavanja otpadnih voda pomoću vještačkih močvarišta.

Organizatori seminara su Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini u saradnji s privrednim komorama FBiH i RS-a, te Kantonalnoj privrednoj komori TK-a.

Trgovinski savjetnik u Ambasadi Republike Češke u BiH Peter Kašička istaknuo je da je cilj seminara predstaviti tehnologiju prečišćavanja otpadnih voda pomoću vještačkih močvarišta, koja je posebno zanimljiva za udaljene općine i naselja koja nisu spojena na gradsku kanalizaciju.

-Radi se o jednoj od prioritetnoj oblasti češke razvojne saradnje, doveli smo četiri firme iz Češke, kojima je uža specijalnost ova oblast i bili bismo zadovoljni ukoliko bismo naša iskustva mogli prenijeti partnerima u BiH - kazao je.

Otpadne vode koje zagađuju tokove rijeka i potoka su veliki problem u TK-a, smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPKT Suad Selimović, ističući da se tome treba pristupiti ozbiljno, te da je potrebno odstraniti zagađivače i postaviti određene sisteme prečišćavanja tih voda da bi se sačuvala akumulacija jezera Modrac, koja je od iznimnog značaja.

Ono što zabrinjava jesu, mišljenja je, otpadne vode iz industrije, koje nose teške metale ili druge zagađivače koji trajno ostaju u zemljištu, posebno kada se šire po oranicama prilikom poplava.

Ovaj seminar koji ima za cilj unapređenje sistema tretmana otpadnih voda će osim Tuzle, biti održan u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.