28.3.2017. 8:53
0
David McAllister: Korupcija i nacionalizam ozbiljne prijetnje za BiH
Evropski parlamentarac David McAllister, jedan od vodećih njemačkih političara i visoki zvaničnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, upozorio je u intervjuu za "Dnevni avaz" da etnička polarizacija u BiH može ozbiljno naštetiti evropskom putu naše države.

McAllister, koji je 1971. godine rođen u tadašnjem Zapadnom Berlinu, sin je britanskog službenika, koji je bio u službi u tom gradu, te Njemice, koja je bila nastavnica muzičkog vaspitanja. Svojevremeno je čak slovio i kao nasljednik Merkel na čelu CDU.

- Upravo u svjetlu internih i eksternih izazova s kojima se regija suočava, Evropsko vijeće 9. marta je raspravljalo o krhkoj situaciji na zapadnom Balkanu. Šefovi država i vlada naglasili su važnost da te države nastave s reformskim putem, putem dobrosusjedskih odnosa i inkluzivne regionalne saradnje. EU ostaje posvećena i angažirat će se na svim nivoima na podršci svih šest zemalja u provođenju reformi i projekata orijentiranih ka EU. Uz značajne napore da pomogne zemljama zapadnog Balkana u reformama, EU mora poduzimati i proaktivne korake da se povećaju kredibilitet i vidljivost Unije u regionu i da se suprotstavi raznim dezinformacijama te anti-EU propagandi, kako bi zadobila građane. Treba nam veća vidljivost za istinske promjene koje EU donosi na terenu. S tim u vezi, samo jako civilno društvo, neovisno sudstvo i slobodni mediji mogu poslužiti kao svojevrsni lijek. Ali, svakako, to se ne može desiti preko noći - kaže McAllister.

Po njegovim riječima, pozitivni pomaci koji su doveli do uručenja Upitnika Evropske komisije bili su rezultat reformskih napora postignutih u posljednje dvije godine i trebaju osigurati da zemlja ostane na istom putu pristupanja EU.

- Svjedočili smo određenom aktiviranju reformskih napora, uključujući dogovore o Mehanizmu koordinacije EU te o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ali, BiH nastavlja da se bori s fragmentacijom u kombinaciji s etničkom i političkom polarizacijom. Neophodna saradnja i koordinacija između entiteta i svih nivoa vlasti i dalje je krhka i često je predmet nacionalističke retorike, pa čak i nekih poteza - kazao je McAllister za "Avaz".

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.