28.3.2017. 12:00
0
Ni nakon 18 godina nisu poznati naručioci i izvršioci atentata na Jozu Leutara
Prošlo je 18 godina od smrti zamjenika ministra FMUP-a Joze Leutara, a da još niko nije odgovarao zbog atentata.


Atentat na Leutara izvršen je 16. marta 1999. godine, u sarajevskoj Alipašinoj ulici oko 7.45 sati. Atentator je postavio bombu u motor njegovog vozila. Leutar je zadobio teške tjelesne povrede, nakon čega je preminuo 28. marta u Sarajevu.

Istragu u ovom slučaju vodili su i agenti FBI-a, ali nikada nisu otkriveni naručioci ubistva kao i sami izvršioci.

Sa Leutarom u vozilu su se još nalazili i vozač Željko Ćosić i radnik MUP-a Republike Hrvatske Policijske uprave zagrebačke Ivan Rezo.

Jedini sudski proces koji je vođen u ovom slučaju okončan je 12. novembra 2002. godine oslobađajućom presudom za Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića Come, Zorana Bašića, Željka Ćosića, Jadranka Bajkuše i Marija Miličevića.

(Patria/Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.