28.3.2017. 16:30
0
Pandurević i Čolak u Sankt Petersburgu na konferenciji o borbi protiv terorizma
Predsjedavajuća Stalne delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE) Aleksandra Pandurević i član delegacije i predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak učestvovali su u radu Parlamentarne konferencije o borbi protiv međunarodnog terorizma, koja je u organizaciji Interparlamentarne skupštine nezavisnih zemalja Commonweltha (IPA CIS) i PSOSCE-a održana u Sankt Petersburgu.

Tokom Konferencije, koja je otvorena obraćanjem predsjednice Vijeća IPA CIS-a i predsjednica Federalnog vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvienko i predsjednice PSOSCE-a Christine Muttonen, raspravljano je o međunarodnoj saradnji u području sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH i član delegacije PSBiH u PSOSCE Bariša Čolak, izlažući na ovu temu, istaknuo je da terorizam predstavlja opasnost po čitav društveni poredak koji se zasniva na demokratskim vrijednostima i principu poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Čolak je naveo da zastrašujući prizori brojnih napada širom Europe i svijeta ostavljaju neizbrisiv trag u našoj svijesti, što zahtijeva maksimalnu koordinaciju i međusobnu saradnju svih zemalja po pitanju tog, trenutno najvećeg izazova za međunarodnu stabilnost.

Naglasio je da svaka država ima svoju strategiju za borbu i sprečavanje terorizma, međutim, ta borba se mora prilagoditi kako minimumu zajedničkih interesa, tako i racionalnim predviđanjima o tome kako će se terorizam ubuduće razvijati.

Tokom odvojenih sesija, učesnici Konferencije razgovarali su i o humanitarnim aspektima protivterorističkih aktivnosti, te o ekonomskim i društvenim osnovama za međunarodni sigurnosni okvir na polju borbe protiv terorizma, saopćeno je iz PSBiH.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.