28.3.2017. 18:04
0
Savez za promjene tjera SNSD da prekine s bojkotom
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici dalo je podršku za usvajanje povećanja akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru, a Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama naći će se uskoro i na oba doma Parlamenta BiH, piše Patria.
Usvoje li ove zakone i u oba doma Parlamenta, to znači da je BiH ispunila sve uslove da povuče novu tranšu MMF-a, ali da i gorivo u BiH poskupi za 15 feninga po litru. 

Međunarodni monetarni fond produžio je rok za ispunjavanje obaveza BiH do polovine aprila, a nakon što je 24. marta istekao redovan rok, aktiviran je tehnički produžetak.

Usvajanje novog Zakona o akcizama uslov je za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je BiH trebala da ispuni do 24. marta.

Do kraja ovog mjeseca nema zakazanih sjednica Parlamenta BiH, a iz Saveza za promjene jasno su poručili da neće podržati akcize i tako je danas i bilo. Ministri iz Sveza za promjene nisu (SzP) glasali za povećanje, što znači da će sukladno ovome njihovi poslanici i delegati glasati tako u Parlamentu.  

Mladen Bosić (SDS) optužio je SNSD da ruši institucije ne dolazeći na sjednice Parlamenta BiH, a sada se postavlja pitanje je li ovim činom Savez za promjene tjera SNSD da dođe na sjednice, jer bez njihovih glasova zakon ne može proći.

Pregovore oko povećanja akciza vodile su Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije, a upravo zbog toga iz SzP-a su pozvali SNSD da dođe u Parlament i da u oba doma podrži usvajanje akciza, koje su predstavnici ove stranke dogovorili sa MMF-om.

Inače, već izvjesno vrijeme traje bojkot sjednica oba doma PSBiH. Nedavno zbog nedolaska trojice delegata iz Kluba Srba na sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ovaj dom nije mogao ni zasjedati, a nastavljen je bojkot sjednica Predstavničkog doma BiH od strane zastupnika SNSD-a zbog činjenice da ne prolazi prijedlog SNSD-a da se s mjesta predsjedavajućeg ovog doma ukloni Šefik Džeferović (SDA).

Svoj nedolazak na Dom naroda pravdaju time da još nije razriješena sva kriza u vezi sa zahtjevom za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.