28.3.2017. 20:56
0
Zbog čega Vlada mora povući odluku o prodaji Sarajevo-osiguranja?
I javnot i ekonomisti očekuju da Vlada Federacije BiH poništi odluku o prodaji oko 45 posto Vladinog udjela u Sarajevo-osiguranju. Ako se to ne dogodi, u historiju ulazi kao Vlada koja je prodavala važne državne resurse, za male pare. Ove greške kada se jednom naprave, više se ne mogu ispraviti.

U samo nekoliko posljednjih mjeseci Vlada je na krajnje kontroverzan, i nikada do kraja objašnjen način prodala udio u dvije značajne bh. kompanije; Bosnalijeku i Fabrici duhana Sarajevo. I jedna i druga kompanija dolaze iz najprofitabilnijih tržišta današnjice. Farmaceutska i duhanska industrija su isplative i u najvećim krizama.

Sarajevo-osiguranje zapošljava blizu 400 radnika, sa godišnjom premijom koja prelazi 55 miliona KM, i nekretninama čiju vrijednost procjenjuju na više od 50 miliona KM. Novac koji Sarajevo-osiguranje uplati godišnje u federalnu kasu ne uplate skupa sva ostala osiguravajuća društva u Federaciji.

Iz Sindikata već špekulišu i o kupcu i o cijeni za koju Vlada namjerava prodati svoj udio. Čak i da griješe u procjeni, ne griješe kada kažu da je katastrofalan način na koji je zamišljena prodaja Vladinog paketa u Sarajevo-osiguranju.
Najmanje su tri razloga zbog koji je opravdano misliti da se radi o namještenoj prodaji: Vlada nije odredila najnižu cijenu dionice, tržište je ograničila samo na tržište osiguranja, i nije ostavljena mogućnost da Vladine dionice otkupe fondovi, mali dioničari, ili neke korporacije... Vlada nikada nije obznaila ni koliko Sarajevo-osiguranje zaista vrijedi.

Na sličnom su fonu i stavovi uglednih ekonomista. Ono što bi Vlada zaradila prodajom udjela u Sarajevo-osiguranju na način kako je to zamišljeno, a zamiljšena je prodaja neposrednom pogodbom, kompanija može zaraditi za godinu ili dvije. Ako je suditi po razultatima koje je nova Uprava postigla u samo osam mjeseci, možda i prije tog roka.

Konačno,  Sarajevo-osiguranje je simbola Bosne i Hercegovine. A u modernoj ekonomiji brendovi valjada i najviše vrijede.

 
(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.