29.3.2017. 14:43
0
Uručeni ugovori za stipendije za 361 studenta
U okviru Programa stipendista redovnih studenata povratnika za akademsku 2016/2017. godinu, koji realizira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u Sarajevu su danas dodijeljeni ugovori o stipendijama za 361 studenta iz povratničkih porodica iz 35 općina s područja cijele Republike Srpske, koji studiraju na univerzitetima širom BiH.

Dobitnicima stipendija obratio se resorni federalni ministar Edin Ramić koji je podsjetio da se stipendije u okviru navedenog programa dodjeljuju već peti put, kao i da je ove godine za to namijenjeno 250.000 KM.

Iz godine u godinu broj stipendista raste, prošle godine je bio 330, a godinu prije 318, napomenuo je ministar koji je izrazio nadu da će studenti sticanjem znanja i vlastitim primjerima doprinijeti razvoju njihovih sredina.

Ključni kriteriji za dodjelu stipendija su rezultati učenja, istaknuo je.

Ramić je podsjetio da Ministarstvo realizira i više drugih programa podrške mladima s ciljem da stečenim znanjima doprinesu razvoju vlastitih sredina. Krajnji cilj svih procesa je održiv povratak.

- U osnovnim školama na području entiteta RS broj đaka iz povratničkih zajednica je približan 8 posto, a u srednjim ih je oko 6 posto. Dakle, imamo situaciju da je udio nešto niži kako idemo prema višim razinama obrazovanja, a posebno zbog činjenice da je jedini segment obrazovanju u kojem se pitanje nacionalne grupe predmeta primjenjuje u dvadesetak osnovnih škola, bez mjera zaštite povratnika u pristupu srednjem i visokom obrazovanju. Rezultat toga je da povratnici nemaju povjerenja u sistem visokog obrazovanja u RS-u, mnogi dolaze na studij u Tuzlu ili Sarajevo, te nerijetko ostaju u Federaciji zbog posla ili drugih prilika za napredovanje. Imajući ovo u vidu, mi u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica nastojimo zaokružiti proces, zbog čega nakon stipendiranja nudimo pripravničke prakse u povratničkim zajednicama i prilike za razvoj posla. Zbog takvog pristupa naš program je prepoznat i priznat od drugih institucija i organizacija - naglašava ministar Ramić.

Kao najbolji studenti i studentice na najboljim fakultetima i univerzitetima širom zemlje, koji svojim akademskim napretkom, rade za dobrobit zajednice, te stiču nova znanja i vještine, upravo ti stipendisti, navodi Ramić, pokazuju da su generacija koju je ova zemlja čekala.

-Kada se zapitamo kakvu budućnost želimo da vidimo u Bosni i Hercegovini i koje promjene želimo da doživimo, moramo prvo pogledati sami sebe i nastojati da vlastitim napretkom damo svoj doprinos. Oni su predvodnici takvog načina djelovanja jer svojim primjerom pokazuju da je napredak i boljitak moguć - rekao je Ramić u obraćanju na današnjoj promociji stipendista održanoj u sjedištu Parlamenta Federacije BiH.

Jedna od dobitnica stipendije, studentica Harisa Mujakić je zahvaljujući resornom ministarstvu, kazala da je ovo primjer da povratnici, posebno mladi ljudi među njima, nisu zaboravljeni. Istaknula je da su dobitnici stipendija mahom djeca nezaposlnih roditelja.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.