30.3.2017. 11:33
0
PDP tvrdi da je dostavio Tužilaštvu podatke za oko 150 afera zbog kojih je RS oštećen za tri milijarde KM
Razmatranjem izvještaja o radu Tužilaštva Republike Srpske u 2016. godini danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

U PDP-u nisu zadovoljni radom Tužilaštva, kojem su dostavili  podatke za oko 150 afera koje su dokumenovali, a zbog kojih su građani RS-a,tvrde, oštećeni za oko tri milijarde KM.

Glavni republički javni tužilac Mahmut Švraka je obrazlažući izvještaj o radu u prošloj godini kazao da su tužilaštva u prošloj godini imala 10.823 prijave, od kojih je 8.481 riješeno. 

Na kraju izvještajnog perioda ostale su neriješene 2.342 prijave, što predstavlja određeni pad u odnosu na prethodne dvije godine. 

Tužilaštva u RS-a su u 2016. provela 8.274 istrage, od kojih je riješeno 6.966,  podignuto je 4.469 optužnica, a s nepotvrđenim optužnicama iz prethodnog perioda u sudovima je bilo 5.399 optužnica. 

Poslanici Narodne skupštine RS-a danas će glasati o razmatranim tačkama, među kojima je i Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima RS-a, čije usvajanje nije izvjesno.

Deklaraciju je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, ali su je oštro kritikovali iz vladajućih stranaka, kao loš i nedorečen dokument, koji ne zagovara stavove RS-a, već BiH.

Iz SNSD-a su tražili da se  ova deklaracija povuče, ističući da je neće podržati.

Poslanici će glasati i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama te Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine RS-a, po kojima će ubuduće za rad parlamenta biti dovoljno prisustvo 28 od ukupno 83 poslanika.

Kvorum je dosad bio više od jedne polovine ukupnog broja narodnih poslanika.

Izjasnit će se i o Nacrtu Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, kojim je predviđena usmena opomena kao lakša mjera i novčana kazna jednokratno u visini od 10 posto plaće za težu povredu pravila i ponašanja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.