3.4.2017. 11:44
0
Odbijena žalba odbrane: Amir Zukić ostaje u pritvoru
Kantonalni sud u Sarajevu odbio je žalbu advokatskog tima generalnog sekretara SDA Amir Zukića kojom je traženo njegovo puštanje na slobodu, potvrdio je za agenciju Patria advokat Jasmir Muratović.

- Mi ćemo uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH - kazao je Muratović za NAP.

Advokatski tim generalnog sekretara SDA Amira Zukića Jasmir Muratović, Mirna Delalić i Ahmed Žilić uputio je žalbu Kantonalnom sudu sa prijedlogom da njihov branjenik bude pušten na slobodu.

Zukić je uhapšen 17. februara zajedno sa svojim vozačem Seidom Fazlagićem u nastavku akcije Bosna. Na teret mu se stavljaju krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje te nedozvoljeno držanje oružja.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Zukića i ostalih osumnjičenih u akciji Bosna, a koju je podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Optužnica je potvrđena protiv njegovog vozača Seida Fazlagića, Eseda Džananovića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića i potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića.

Oni se terete da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje.

Kako se navodi u optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće. 

Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.  

Pritvor za sedam osumnjičenih produžen je za još dva mjeseca 16. marta. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.