4.4.2017. 12:29
0
Zvizdić i Vučić opredijeljeni za očuvanje mira i stabilnosti u čitavom regionu
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić naglasili su u Mostaru kako su potpuno opredijeljeni za aktivno djelovanje na očuvanju mira i stabilnosti u čitavom regionu te najavili jačanje ekonomske i unapređenje regionalne saradnje.

Sigurni smo da ćemo u našem regionu očuvati mir i stabilnost, da ćemo nastaviti s razvojem infrastrukture, a to će biti podloga za ekonomski razvoj i za najvažnije ciljeve ka kojima ide i BiH i Srbija, a to je otvaranje novih radnih mjesta - kazao je Zvizdić naglasivši kako su konstatovali i nedvosmislenu opredijeljenost za dalji put ka evropskim integracijama.

Razgovor je, kazao je Zvizdić, bio fokusiran i na ekonomske i infrastrukturne projekte koji će značiti brži protok roba i jače trgovinske i ekonomske odnose između BiH i Srbije.

- U fokusu je cestovna infrastruktura, ali otvaramo razgovore i o povezivanju s energetskim mrežama između Srbije, BiH i Crne Gore, i u tom smislu mislim da ćemo u narednom periodu održati potrebne sastanke - istakao je Zvizdić dodavši kako će biti razgovarano i o drugim modelima saradnje, od priznavanja referentnih laboratorija do drugih modela koji će ekonomske odnose Srbije i BiH dići na jednu veću razinu.

Čestitao je premijeru Vučiću na ubjedljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima poručivši kako je ona (pobjeda) garant daljeg razvoja dobrosusjedskih i regionalnih odnosa.

Vučić je kazao kako je njihova zajednička ideja da se razgovara u regionu o svakovrsnom pevezivanju te da instrastrukturno povezivanje zapravo znači povezivanje ljudi, a ne samo komad betona ili željeza.

- Naša je budućnost mir i stabilnost i to su sintagme od najvećeg značaja za svakog od nas - ponovio je Vučić kazavši da bilo kakav nemir u BiH predstavlja ogroman problem za Srbiju i cio region te da to nije i ne smije biti ničiji interes.

Naglasio je kako u budućnosti treba raditi na uspostavljanju zajedničkog tržišta, većeg povjerenja između ljudi te na rješavanju jednog po jednog problema.

Vučić je dodao kako je sinoć razgovarao i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom te kako nema ništa protiv da Turska investicijama i učešćem u izgradnji infrastrukture, ali i na sve druge načine, bude od pomoći.

- Ako budemo otvarali mostove preko Drine, a hoćemo, i ako budemo pravili nove puteve, a hoćemo, mislim da je to dobar put - poručio je Vučić.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.