10.4.2017. 14:07
1
Segmedina Srna-Bajramović: Zašto se djeca sa srčanim manama ne operišu na UKCS-u?
Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, uputila je inicijativu u kojoj od nadležnih traži što hitnije informacije o tome da djeca sa srčanim manama ne mogu biti operisana na Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo (UKCS).
Informacija da, najmanje 70-ero djece, rođene sa srčanim manama, mjesecima ne može biti operisano, jer UKCS nije nabavio potrebne materijale, dok su najbolji stručnjaci iz oblasti dječije kardiohirurgije napustili Klinički centar, predstavlja dramatičnu situaciju koja slikovito prikazuje stanje u koje nam je zdravstvo dovedeno kvazireformama.

Ne želim prihvatiti činjenicu kako smo ovu informaciju spremni gurati pod tepih zbog kratkoročnih političkih interesa i relacija, iako smo svjesni kako se radi o dječijim životima. Svi smo ovdje svjedoci da je ovo informacija koja je aktuelizirana već više od mjesec dana i namjerno je nisam htjela ranije problematizirati na sjednicama kako bih izbjegla bilo kakvu politizaciju ovog problema, nadajući se da će resorno ministarstvo ili menadžment Zavoda zdravstvenog osiguranja iskoristiti zakonska ovlaštenja da ovu situaciju raščisti i problem riješi u interesu zdravlja ove djece.

Nažalost, očigledno je da u zadnje vrijeme mi, kao skupštinski zastupnici, imamo obavezu intervenisati po mnogo svakodnevnih životnih tema jer je sistem u svojim osnovnim uslugama u potpunosti počeo da kolabrira, dok se javnosti spinuju raznorazne reforme.

Jasno je kako se ovdje radi o činjenici da se izvršna politika već mjesecima bavi prepucavanjem putem medija sa svojim stranačkim frakcijama, tačnije, bavi se sama sobom, dok se mi svi zajedno doslovno suočavamo sa situacijom da se roditelji sami snalaze kako bi djeci obezbijedili zdravstvenu zaštitu koja im život znači..

Zbog svega navedenog, tražim od nadležnih da hitno utvrde sve relevantne činjenice po osnovu svih navoda, kada je u pitanju problem ove djece, te izvijesti Skupštinu o nalazima i aktivnostima koje su poduzete kako bi se navedena situacija dugoročno razriješila - navodi Srna-Bajramović.


(Patria/Admir Oručević)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.