12.4.2017. 14:14
0
U Srebrenici obilježana 24. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima
U Srebrenici je danas obilježena 24. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 1993. od četiri granate ispaljene s položaja srpske vojske ubijeno 74 i ranjeno više od 100 Bošnjaka, koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole.

Ukupan broj žrtava tog zločina se povećao na 105, jer je nekolicina njih preminula na putu do bolnice i u bolnici.

S mjesta zločina preživjele žrtve su danas poručile da ovaj zločin ne smije ostati nekažnjen te da se mora izvršiti pritisak na Tužilaštvo BiH da se istraži zločin da bi počinioci bili kažnjeni. 

Hasan Hasanović je kao mladić bio prisutan na mjestu gdje su pale granate, a prisjeća se da se na igralištima tog dana okupio veliki broj mladih ljudi.

-Svi su čuli da se general Morion trebao vratiti u Srebrenicu taj dan zbog dodatnih pregovora o uspostavi Srebrenice kao sigurnosne zone. Došao sam ovdje na igrališta sa svojim prijateljima i odjednom je četiri metra ispred mene pala granata. Pao sam u nesvijest i kada sam se probudio vidio sam da su dječaci koji su igrali nogomet mrtvi. Oni koji su bili živi jaukali su i plakali. Onda sam pobjegao u obližnju kuću u podrum, a kasnije u stan u kojem sam živio tokom rata - prisjetio se Hasanović.

Fikret Ibrahimović je u masakru na sportskom igralištu izgubio kćerku, a u julu 1995. godine i dva sina.

- Na ovom mjestu na današnji datum je poginulo oko 100 nevinih žrtava. Ubijeni su zato što su druge nacije i što se drugačije mole istom Bogu. Srebrenica je bila prije proglašena zaštićenom zonom nego što je ovaj zločin izvršen, zločinci su požurili da što prije ubiju ljude - kazao je Ibrahimović.

Nakon podne-namaza proučen je tevhid u Čaršijskog džamiji, a organizator obilježavanja godišnjice stradanja je Udruženje “Srebreničke majke“. 


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.