13.4.2017. 13:10
3
Fahrudin Radončić: Nevažno je ko će mi biti protukandidat na izborima
Gostujući u emisiji 'Intervju' na Hayatu Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost rekao je da mu je nevažno koga će imati za protukandidata u borbi za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.


Prije samih izbora neophodno je promjeniti izborni zakon da bi izbori bili fer i legitimni, tvrdi Radončić.

- Ako se ne promijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine ne uzdam se ni u šta – rekao je Radončić, dodajući da je ranije bilo izborne krađe. Tvrdi da su na izborne listiće dopisivana imena, a potom proglašavani nevažećim i to baš oni listići na kojima su glasači njemu dali povjerenje. Radončić na izborima 2018. priželjkuje izbore u dva kruga, te da pobjednik bude onaj koji osvoji najmanje 50 posto plus jedan glas.

Radončić je komentirao i sudski proces koji se protiv njega vodi na Sudu BiH. Kaže kako je slučaj montiran, a da oni koji su ga montirali više nisu na pozicijama koje su ranije imali.

- To suđenje je više štete nanijelo pravosuđu nego meni, ali sada vjerujem u fer i pošteno suđenje - zaključuje Radončić.

Na pitanje voditelje Tomislava Đurića kako komentira nedavne napade Semira Efendića, načelnika općine Novi Grad Sarajevo i optužbu da je srbijanski špijun, Radončić odgovara da je takve optužbe već riješio i pobio u sudskom postupku te da je prošao petomjesečne kontrole kod imenovanja za ministra sigurnosti BiH. Pojašnjava da nikada ne bi prošao kontrolu da je radio za bilo koju stranu službu. Za Efendića kaže da mu takva vrsta ljudi ne može držati predavanja

U slučaju konfrontiranja s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA i članom Predsjedništva BiH, Radončić je rekao da kritikuje Izetbegovića zato što on ne može da budem vreća za ćebovanje. 

Radončić smatra da je baš tako SDA postupala sa svojim prethodnim koalicionim partnerima i da nije moguće da SDA-u niko nije valjao, ni SBiH, ni SDP, ni DF... 

Izetbegović je, tvrdi Radončić, bliži turskom načinu vladanja, dok za sebe kaže da slijedi principe zapadnih, razvijenih demokratija i da je to suštinska razlika između njih dvojice.

Radončić SDA-u zamjera i nepotizam, zapošljavanje po rodbinskim vezama, a na konstataciju voditelja da takvih pojava ima i u SBB Radončić je kazao:

- Nađite mi ih i ja ću ih politički rasturiti kao zvečku.

Radončić razvojnu šansu za BiH vidi u usvajanju dodatnih akciza na gorivo u Parlamentu BiH. Iako je jasno da će poskupjeti gorivo, a to poskupljenje značiti i lančana poskupljenja na tržištu, Radončić tvrdi kako je alternativa gora – neće biti novih radnih mjesta, velikih infrastrukturnih radova, investicija.

Na pitanje hoće li u izbornoj 2018. godini uslijediti nove krize Radončić odgovara da se nada da neće. Optimista je!

(Patria/Amila Alijagić)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.