13.4.2017. 14:32
0
"Svaka škola u Kantonu Sarajevo mora dobiti isti tretman"
Lavinu kritika pokrenula je priča o reformi obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo. Do 8. maja, kada bi trebala biti održana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo bit će održana još jedna javna rasprava na kojoj će se govoriti o zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju u Sarajevu.

Iako takav stav Vlade KS nikada nije potvrđen zvanično, građane je najviše uznemirila priča o ukidanju nekih škola na području Kantona. Uglavnom se govorilo o gašenju nekih škola iz padinskih dijelova Sarajeva. To ne samo da bi značilo da djeca iz tih dijelova grada moraju ići u udaljenije škole, nego bi to poskupjelo njihovo školovanje. Spominjalo se da je na spisku škola koje će biti ugašene i Osnovna škola "Hasan Kaimija" na Soukbunaru, koju je pohađao i aktuelni sarajevski premijer Elmedin Konaković.

Vlada je na koncu demantirala da planira ugasiti ijednu školu. Naprotiv, tvrde iz Vlade, oni grade i obnavljaju, a ne zatvaraju škole.

Na području Kantona Sarajevo djeluje 70 osnovnih i 30-ak srednjih škola, koje pohađa ukupno oko 60.000 učenika i u kojima radi više od 6.000 nastavnika i profesora. 

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS kaže za Patriju da je obrazovni sistem u Kantonu potrebno reformirati, ali da je to potrebno uraditi po modernim evropskim standardima. Nažalost, dodaje, još uvijek postoje direktori koji ne žele istinske reforme. Uglavnom se radi o direktorima koji imaju jake političke veze.

- Reforma znači da moramo izgraditi takav obrazovni sistem u KS koji će podrazumijevati da znamo šta naša djeca znaju, šta želimo da naša djeca znaju, a djeca trebaju znati šta im je cilj postići u jednoj školskoj godini - kaže Sivro. 

- Zbog obrazovnog sistema kojeg trenutno imamo došli smo u situaciju da danas svi imaju neke papire, svi su doktori nauka, a mnogi ništa ne znaju... to se mora promijeniti – kaže Sivro.

Na pitanje koji je prijedlog Sindikata, kako riješiti problem da u nekim školama nedostaje učenika dok su druge prenapučene, Sivro kaže da je potrebno napraviti balans između škola. I to kvalitetnom preraspodjelom učenika. On upozorava da svaka škola u Kantonu Sarajevo mora imati isti tretman. Treba ukinuti mit o elitnim školama, piše Patria.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.