16.4.2017. 8:45
0
Kršćani i pravoslavci danas obilježavaju Uskrs i Vaskrs
Kršćani u Bosni i Hercegovini danas obilježavaju svoj najveći vjerski praznik Uskrs ili Vaskrs. Prema kršćanskom vjerovanju na taj dan je uskrsnuo Isus Krist nakon raspeća.

Poglavari katoličke i pravoslavne crkve uputili su tom prilikom poruke u kojima pozivaju na mir i suživot.  

Uskrs se obilježava i širom svijeta i to na različite načine. U Sjevernoj Americi Uskrs je dijelom sekulariziran. Najpoznatiji je običaj lov na pisanice - roditelji ili rodbina skriju pisanice u kući ili dvorištu/vrtu, a potom ih djeca traže. Naime, djeca vjeruju da ih je preko noći skrio uskrsni zec zajedno s drugim slasticama ili darovima u uskrsnoj košari. Brojne obitelji odlaze na nedjeljnu uskrsnu misu ujutro, a održavaju se i uskrsne parade.

U istočnom dijelu Holandije pale se uskrsne vatre u sumrak. U okolici Magdenburga dječacima se simbolički "isprašio tur" da bi se iz njih istjeralo loše ponašanje. Taj je običaj bio čest i u Škotskoj gdje postoji izreka "istučen kao na Uskrs" koja znači da je za neki prijestup dobivena preblaga kazna.

U Finskoj i Švedskoj je kao i u BiH i regionu tradicija bojenje jaja pa se u porodicama i s komšijama organizira i "tucanje jajima". 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.