18.4.2017. 15:59
0
DF ZDK: Suprotstaviti se bahatosti u obnašanju vlasti, koja kod građana izaziva nesigurnost
U prostorijama DF ZDK održana je konferencija za novinare na kojoj su se obratili Mensura Beganović, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH, Alma Kratina, zastupnica u zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Draženka Subašić, doskorašnja predsjedavajuća skupštine ZDK i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Meliha Čaušević - Vučak, predsjedavajuća gradskog povjereništva DF Zenica i Hajrudin Žilić, povjerenik DF za ZDK.

Razlog sazivanja konferencije je potreba ukazivanja na sve prisutniju bahatost u obnašanju vlasti vladajuće garniture na svim nivoima vlasti u BiH, te skorašnji slučaj smjene predsjedavajuće Skupštine ZDK, Draženke Subašić, pri čemu su akteri navedenog čina, od strane nadležne stručne službe Skupštine ZDK, upozoreni da je njihov postupak u supotnosti sa Ustavom FBiH, Ustavom ZDK, kao i Poslovnikom o radu Skupštine ZDK.

Učesnici konferencije za novinare iznijeli su konkretne primjere kršenja Ustava koji su potvrđeni odlukama Ustavnog suda FBiH, kao i sa posljedicama takvog ponašanja. Demokratska fronta je odlučna da se svim demokratskim sredstvima demokratske borbe suprotstavi bahatosti u obnašanju vlasti, koja kod građana izaziva pravnu i svaku drugu vrstu nesigurnosti. Kokretno su navedene posljedice, odnosno cijena koju će građani ZDK platiti jednostranom odlukom o smjeni predsjedavajuće Skupštine ZDK. Naime, u svrhu osiguravanja skupštinske većine i snaženja iste navedeni su primjeri zapošljavanja skupštinskih zastupnika i članova njihovih porodica koja su realizovana u posljednjih godinu dana.

U ranijem periodu niti u jednom parlamentu ili skupštini nije registrovan primjer zapošljavanja čak šest članova tog tijela. Naglašeno je da će smjena predsjedavajuće Skupštine ZDK budžet ZDK koštati oko 100.000 KM i isto je u svrhu slikovitijeg pojašnjenja prezentovano brojem studentskih stipendija, broj porodiljskih naknada i naknada demobilisanim borcima.

Učesnike konferencije posebno zabrinjava činjenica da se o smjeni predsjedavajuće, a obzirom na činjenicu da u ZDK niti na jednoj od čelnih funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti više ne nalazi niti jedna žena, nije oglasila ni Agencija za ravnopravnost spolova, niti Gender centar FBiH. Na kraju, učesnici koferencije zahvalili su se svima koji su solidarno osudili navedeni čin aktuelne vlasti u ZDK.

 
(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.