19.4.2017. 12:15
1
Apel poslanicima: Parlamentarci nemojte se prodati, pomozite poljoprivrednicima
Poljoprivrednika iz Cazina Senad Orašanin u povodu sjednice Predstavničkog doma PSBiH koja će se sutra održati poslao je otvoreno pismo poslanicima, piše Patria.

Javljam se opet povodom sjednice koja je sutra (četvrtak) na rasporedu, a na kojoj će se naći izmjene i dopune Zakona o akcizama. Ovim putem se opet obraćam svim zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Poštovani zastupnici, na prethodnoj sjednici pokazali ste hrabrost i odlučnost i svjesnost o izuzetno teškoj situaciji u poljoprivredi u cijeloj BiH i glasali ste protiv. Opet Vas podsječam da su nam federalne vlasti značajno smanjile poticaje za poljoprivredu zadnje tri godine, sa isplatom nam kasne više od pola godine, a nekima još nisu isplaćeni poticaji iz 2014 godine, mi dobivamo mrvice dok se raznim tajkunima redovno isplaćuju milionski iznosi.

Vlasti BiH su nas ostavile bez sredstava EU već nekoliko godina, bez zaštite od daleko razvijenije kunkurencije iz uvoza i sada nam još hoće da povećaju akcize na gorivo za autoputeve koje mi sa svojim traktorima nikako ne koristimo, a uvođenje plavog dizela nam se obećava od 2010. godine i još nije uveden dok naša kunkurencija iz susjednih zemalja i zemalja EU ima plavi dizel dugi niz godina. Vjerujte da bi nas većina najradije napustila zemlju i otišla trbuhom za kruhom ali nama ni to nije omogućeno jer imovinu prodati nemamo komu a rate kredita će nas stići gdje god odemo.

Zadnja nada spasa ste nam vi poslanici koji prethodnu sjednicu niste podržali nerealne odluke i zaustavili ste trenutno povećanje akciza za gorivo.

Molim vas da i na ovoj sjednici ostanete odlučni, hrabri i glasate protiv povećanja akciza.

Molim vas pomozite nam, nemojte nas izdati i prodati se onima koji svake godine dobijaju milionske poticaje na štetu nas malih i srednjih poljoprivrednika kojih je najviše i koji smo i zaslužni za održivost poljoprivrede i zaslužujemo biti njeni nosioci u BiH - kaže se u pismu.

(NAP/Alen Avdić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.