19.4.2017. 19:15
0
Ivanić razgovarao s predsjednikom i premijerom Makedonije
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas u odvojenim susretima u Skoplju s predsjednikom Republike Makedonije Đorđem Ivanovim i predsjednikom Vlade Emilom Dimitrijevim.


Teme razgovora bile su aktuelna politička situacija u dvije zemlje, stanje u regionu i bilateralni odnosi BiH i Makedonije, koji su ocijenjeni izuzetno prijateljskim i najboljim primjerom uspješne saradnje i međusobnog razumijevanja na Balkanu, bez ijednog neriješenog pitanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik i premijer Republike Makedonije saglasili su se i da obje zemlje imaju zajednički cilj, a to je evropski put i BiH i Makedonije. Sagovornici su konstatovali da je ekonomsku saradnju dvije zemlje potrebno dodatno pojačati. Razgovarano je i o otvaranju direktne avio-linije Skoplje-Sarajevo i detaljima u vezi s pripremom sporazuma o međusobnim putovanjima bez lične karte.

Predsjedavajući Ivanić obavijestio je predsjednika Ivanova i o brojnim privrednim i kulturnim aktivnostima BiH koje su planirane ove godine u Makedoniji, što bi, sve zajedno, trebalo dodatno da unaprijedi saradnju dvije zemlje. Ivanić je informisao predsjednika Ivanova o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Rekao je da je Predsjedništvo BiH u ovom mandatu uspjelo da napravi mnogo ozbiljnih koraka unaprijed, među kojima je podnošenje aplikacije za kandidatski status u Evropskoj uniji i postizanje saglasnosti u vezi s dokumentom "Pregled odbrane".

Predsjedavajući Ivanić ipak je podsjetio i na posljednja politička dešavanja u BiH, te tenzije koje su stvorene otvaranjem nekoliko pitanja iz prošlosti. On je naglasio da je neophodno da sve tri strane u BiH budu spremne na kompromis i da je samo tako moguće ubrzati evropski put BiH, te da bi se kao dio šire evropske porodice BiH manje bavila unutrašnjim razlikama.

Ivanić je rekao da BiH očekuje da, ubrzo nakon Što odgovori na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, dobije kandidatski status, najkasnije 2018. godine.

Kada je u pitanju situacija u Republici Makedoniji, predsjedavajući Ivanić rekao je kako je uvjeren da će predsjednik Ivanov napraviti najbolji mogući potez koji bi mogao da dovede do stabilizacije političkih prilika u Makedoniji. Naglasio je da svako političko rješenje koje bi potencijalno jednu zemlju dovelo u zavisnost od druge zemlje nije dobro i da takva rješenja treba izbjegavati.

Predsjednik Ivanov informisao je predsjedavajućeg Ivanića o političkim dešavanjima u Republici Makedoniji nakon prijevremenih parlamentarnih izbora i o problemima u formiranju Vlade.
Rekao je da bi pažljivijom retorikom i nemiješanjem drugih zemalja u unutrašnje političke odnose bile smanjene tenzije u regionu.

Predsjedavajući Ivanić dočekan je u Skoplju uz najviše državne i vojne počasti. Nakon održanih odvojenih susreta s predsjednikom i premijerom Republike Makedonije, predsjedavajući Predsjedništva BiH položio je vijence na Spomeniku palim herojima Makedonije.

Tokom posjete predviđeno je i potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Ivanić posjetit će i Privredni forum koji se tokom zvanične posjete održava u Skoplju, a na kojem učestvuje i privredna delegacija BiH.

Delegacija BiH razgovarat će i s predsjednikom Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranom Zaevim i predsjednikom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim.

U delegaciji BiH su, osim predsjedavajućeg Ivanića, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasadorka BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić, kao i predstavnica Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Andrijana Katić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.