20.4.2017. 14:48
0
Naglo zahlađenje izazvalo velike štete poljoprivrednim kulturama u Jablanici
Naglo zahlađenje i snježne padavine prouzročili su velike štete na poljoprivrednim kulturama u Jablanici. ?Najmanja šteta nanesena je na povrću, međutim, katastrofalne su štete u voćarstvu, posebice na nasadima jagoda i malina, saopćila je stručna služba Saveza poljoprivrednih proizvođača općine Jablanica.

Prvo su visoke temperature potaknule vegetaciju na brzi rast, a zatim, slično kao i 2016. godine, nagli pad temperature i snijeg uzrokovali su lomljenje rodnih grana i izdanaka.

Najavljene niske temperature sljedećih dana mogle bi prouzročiti dodatne štete koje se sada procjenjuju na oko 50 posto.

Iz Saveza poljoprivrednih proizvođača navode kako je nasade praktično nemoguće zaštiti od niskih temperatura i mraza, a u slučaju novih snježnih padavina preporučuje se otresanje grana i redova kako bi se spriječilo lomljenje rodnih izdanaka.

Odmah i obavezno, zbog velike količine padavina, bez obzira na sortu maline, treba uraditi prokopavanje kanala i popravku drenaže kako bi se višak vode izveo van malinjaka.

Zbog temperaturnih šokova za samu biljku, naglog zahlađenja, mraza i slično, potrebno je izvršiti prskanje sa Sinergionom 2000 ili nekom drugom aminokiselinom koja ublažava stresne situacije i pomaže biljci da što bolje podnese šokove.

Prskanje je potrebno uraditi u tri navrata u razmacima 4-5 dana između prskanja, a za prskanje je potrebno da list bude suh i da ne bude kiše za vrijeme prskanja, preporučuju iz stručne službe.

Zbog snijega koji znatno može polomiti rodne grane, treba uraditi njihovo čišćenje, ručno otresanje ili podvezivanje špage ispod rodnih grana kako bi se grane naslonile i ublažilo lomljenje.

Rodne grane koje su ocehnute ili slomljene ne treba uklonit jer dobar dio njih će se nastaviti razvijati i plodonositi.

Zaštitu od mraza je praktično nemoguće uraditi, ali preporučuje se metode spaljivanja biljnog otpada u nasadima tokom noći kako bi se ublažilo smrzavanje izdanaka, a također postoji i metoda natkrivanja nasada na otvorenom i to agrofolijama ili mrežama koje mogu da ublaže šokove, savjetuju iz stručne službe Saveza poljoprivrednih proizvođača općine Jablanica.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.