21.4.2017. 11:29
0
Sastanak o suradnji odjela za ratne zločine Tužiteljstva i Suda BiH
Na sastanku dužnosnika odjela za ratne zločine Tužiteljstva i Suda Bosne i Hercegovine razgovarano je o suradnji dviju institucija u skladu s Državnom strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina i preporukama iz izvještaja misije OSCE-a i sutkinje Joanne Korner.

Središnje teme sastanka bile su procesuiranje predmeta u kojima su optuženi nedostupni pravosuđu BiH i nalaze se u susjednim zemljama, prosljeđivanje predmeta u nadležnost entitetskim pravosudnim institucijama, analiziranje i praćenje procesuiranja proslijeđenih predmeta, kao i buduća edukacija pravosudnih dužnosnika entiteta u tom segmentu, a radi ujednačavanja prakse entitetskih i državnih pravosudnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.

Predstavnici Tužiteljstva BiH i Suda BiH aktivno će sudjelovati i dati njihov doprinos u predstojećim izmjenama i dopunama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina radi ubrzanja rada na predmetima i efikasnije provedbe vladavine prava.

Učesnici sastanka bili su vršilac dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine Izet Odobašić i Stanko Blagić te članovi stalnog sudbenog vijeća za predmete ratnih zločina - predsjednica Krivičnog odjeljenja Suda BiH Minka Kreho, kao i sutkinja Željka Marenić i sudac Staniša Gluhajić, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.