21.4.2017. 12:10
0
Mektić i Korajlić: Uključiti akademsku zajednicu u borbi protiv sigurnosnih izazova i kriminala
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić potpisali su Sporazum o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji. Sporazum omogućava uključivanje akademske zajednice u pronalaženju kvalitetnih odgovora na sve složenije sigurnosne izazove. Kako su istakli potpisnici sporazuma ovo je samo nastavak saradnje između ove dvije institucije, piše agencija Patria.

Ministar Dragan Mektić kazao je da se u stvaranju jednog povoljnijeg sigurnosnog ambijenta mora oslanjati na nauku i naučna dostignuća.

- U stvaranje sigurnosnog ambijenta u BiH treba uključiti i ovaj fakultet. Mislim da trebamo uključiti više akademsku zajednicu i dati svoj doprinos. Sva naučna dostignuća do kojih dođu nama sutra mogu služiti u praksi i da napravimo jedan najširi front u borbi protiv svih bezbjednosnih izazova u BiH. To je nemjerljiva potreba ovdje u BiH kako bi naše društvo uspjelo u svakom smislu – kazao je Mektić.

Mektić je kazao da u BiH nije zaživjela vladavina prava u punom kapacitetu, te da je potrebno uspostaviti pravnu državu kako bi to bio preduslov za politički, društveni i ekonomski razvoj BiH.

- Zato imamo zloupotrebe sistema i ne činimo dovoljno da mobilišemo akademsku zajednicu i pravosudni sistem. Tražit ćemo da istražuju takve fenomene i pojave i da zajedno sa nama učestvuju u strategijama, planovima, analizama kako bismo našli najbolje metode za spriječavanje krupnih bezbjedonosnih izazova, ne samo da je to izazov BiH već globalno se bezbjedonosna situacija usložnjava. Pojavljuju se novi oblici kriminala, a organizovani kriminal ugrožava bezbjednost, posebno u BiH korupcija koja je metastazirala u sve segmente društva – kazao je Mektić.

Dekan Korajlić kazao je da se FKN pridružuje širokom frontu protiv kriminaliteta iako su i dosad bili uključeni kroz različite projekte.

- Mi smo pružali podršku kroz konferencije, kroz istraživačke projekte, ali sad želimo kroz naše nastavne planove da stavimo probleme i one module koji bi pratili dešavanja u društvu kako bismo mogli da djelujemo proaktivno. Kroz ovu saradnju pokušat ćemo da pružimo podršku BiH i da unaprijedimo kvalitet života, a sigurnost je jedna od osnovnih životnih potreba – kazao je Korajlić.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.