21.4.2017. 16:48
1
Ispovijest Amerikanca koji je prešao na islam: Bosna ga je odvela u pakao
Randall Royer odrastao je na srednjem Zapadu, u predgrađu St.Louisa. Nakon što je sa 21. godinu prešao na islam i promijenio ime u Ismail Royer, s kolegama islamske vjeroispovijesti odlazi u Bosnu kako bi je odbranio od srpskog etničkog čišćenja.

S vremenom, u 31. godini, biva osuđen na 20 godina zatvora zbog pomaganja prijateljima koji su se željeli pridružiti Talibanima nakon napada koji se desio 11. septembra.

Sada kada ima 44 godine, iz zatvora se prisjeća Bosne kao vrhunca svog života, kao mjesta koje ga je odvelo na katastrofalan put, prenosi Fox News.

Činilo se tada da je sve što sam radio imalo smisla i neku svrhu. Proveo sam toliko vremena pokušavajući vratiti onaj osjećaj kakav me pratio za vrijeme mog boravka u Bosni, ali nikada to još nisam uspio, govori Royer.

Ponosno se prisjeća koliko su mu bosanske porodice, čije je domove branio, bile zahvalne.

Nakon Bosne, Royer je prebačen u Pakistan, gdje je sudjelovao u borbi za Kashmir, kako nešto gotovo jednako onako strašno kao u Bosni. Na kraju se vratio u SAD gdje je služio kao glasnogovornik za neke od najistaknutijih muslimanskih grupa koje su se borile za ljudska prava u zemlji.

Royer je bio jedan od desetak mladih muslimana koji su trenirali paintball u sjevernim šumama Virdžinije, a ustvari se tako pripremali za rat. Nakon napada 11. septembra, nekoliko članova grupe je otputovalo u Pakistan, a uz Royerovu pomoć, stupili u kontakt s militantskom grupom Lashkar-e-Taibi. Krajnji cilj je bio pridružiti se talibanima i pomoći u borbi protiv vojske SAD.

Royer se izjasnio krivim 2004. godine za pomaganje i pružanje podrške za upotrebu vatrenog oružja u zločinu i posjedovanje eksploziva.

- Kada bolje analiziram sebe, ne vidim sebe kao ekstremistu. Sebe vidim kao naivnog, više kao romantičnog momka, baš poput Don Kihota, izjavio je Royer.

Michael Jensen, istraživač sa univerziteta u Nacionalnom konzorciju Marylanda za proučavanje terorizma, kazao je postoji razlika između Royera i modernih islamskih ekstremista. Smatra da su Royera privukli lokalni sukobi poput onih u Bosni i Kashmiru, za razliku od vizije koju imaju džihadisti koji se zalažu za al-Qaida i islamske države.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Royer prešao na islam je bilo to što je smatrao da je to putovanje do socijalne pravde, piše Avaz.

- Ako stalno krivite druge ljude, nikad se nećete promijeniti, dodao je Royer.

Tariy Nelson, dugogodišnji prijatelj Royera kazao je da  ga je njegova želja da ispravi nepravdu na globalnom nivou odvela na pogrešan put.

- Niti on, niti iko drugi nisu željeli biti teroristi. Oni su bili za borbu protiv terorizma, kazao je Nelson.

Nakon napada 11. septembra, njegova vjerska opredjeljenost ga je dovela do toga da bira da li je Amerikanac ili musliman.

I sada dok je iza rešetaka, Royer nastavlja raditi ono što je uvijek radio, ispravljati nepravdu, te je zagovornik umjerenosti i tolerancije. Govori da je ulazio u rasprave sa najvećim kriminalcima, uključujući I bombaše El-Qaide, vodio bilješke od ćelije do ćelije. Planira objaviti te prepiske za Reid i želi biti glas protiv islamskog ekstremizma, piše Avaz.

(Alen Avdić) 


 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.