21.4.2017. 17:47
0
Reforma zdravstva donijet će haos hiljadama pacijentica: Neizvjesna sudbina Zavoda za materinstvo KS
Najavljena reforma zdravstva u Kantonu Sarajevu koju su radili izgleda svi više nego struka sve češće i burnije izaziva brojne reakcije kako pacijenata, tako i zdravstvenih radnika. Pripajanje Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo Domovima zdravlja KS najviše će štete donijeti pacijentima, smatra struka, koju niko ništa nije ni pitao prilikom izrade reforme, odnosno reorganizacije koja je usvojena u Skupštini KS, piše Patria.
Direktor ovog Zavoda Mithat Kurtović, specijalista ginekologije i akušerstva jasno secira krivce te poručuje „vladajuće stranke to su izglasale na njihovu sramotu“.

- Ovdje se liječe njihove majke, sestre, supruge. Mislim da je to naopako urađeno i to od vrha prema dnu. Nisu pripreme urađene, nisu urađeni elaborati i po meni je ovo napravljeno ad hoc i mi smo u ovoj reorganizaciji, a mislim da ovi što su glasali, njih 90 posto ne zna šta je reforma, a ne znaju ni šta je reorganizacija. Tako da sam reagirao, ali ne samo ja već i žene kantona, jer je ovo ustanova koja je respektabilna u cijeloj regiji – kaže Kurtović.

Prije nego je počeo govoriti zbog čega se Zavod za zaštitu žena i materinstva KS ne smije gasiti naglašava da je spreman sada otići s mjesta direktora i da mu to nije krajnji cilj, kako mu vole spočitati.

- Mi smo se oglašavali, išli na javnu raspravu, a oni su uzeli samo što njima odgovara i objašnjenje da se ja borim za svoju stolicu ne stoji. Ne, to nije istina, evo sutra ću odmah se povući, nisam rođen kao direktor, za uštrb zdravlja žena – istakao je Kurtović.

On napominje da u toku izrade ove već sada famozne reforme zdravstva niko uime Zavoda nije bio prisutan, jer su ih zaobišli, a iz javne rasprave uzeli su samo što njima odgovara. Kakva je njihova dalja sudbina ne zna ni sam Kurtović ističući da im ističu pojedini tenderi, da normalno rade.

- Ako su nas pripojili primarnoj zdravstvenoj zaštiti onda nama više ne pripada prevencija karcinoma dojke i mamografija, ne pripada nam citologija, to pripada u sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Mi smo primarna ginekološka i sa tom porodičnom medicinom su napravili jedan program, i kupili stolove, a to je takva greška da su haos napravili među pacijentima – ističe Kurtović.

Inače, Zavod radi na osam lokaliteta sa jednom područnom ambulantom u Srednjem. Pokrivaju ginekologijom cijeli kanton, a vrata Zavoda otvorena su za sve pacijentice iz BiH.

- Svaki dan uđe 1.000 pacijenata, odnosno uradimo oko 280.000 pacijenata godišnje. Bavimo se primarnom ginekologijom i djelimično specijalističko-konsultativnom ginekologijom. Tako da u sklopu našeg zavoda ne samo što se bavimo praćenjem trudnoće, mi imamo i patronažnu službu, tako da kada se trudnica porodi već sutradan dolazi naša patronažna služba koja pokriva cijeli Kanton Sarajevo i uradimo na godišnjem nivou od 13.000 do 15.000 posjeta – kaže Kurtović.

U sklopu Zavoda postoji i pet sala za psiho-fizičku pripremu trudnica, tako da žene imaju predavanja i usmeno i vježbe koje se rade. Educirane sestre rade s trudnicama, a sada se ne zna da li će to više postojati.

- Ko to zna. Sve dolazi s jednog mjesta. Užasne se stvari u zdravstvu dešavaju – ističe Kurtović, pojašnjavajući da ima dovoljno ginekologa, jer su pojedine sami školovali da ne bi došli u situaciju da im nedostaje kadra kao što je slučaj s pedijatrima ili radiolozima.

Osnovni problem je da su u ovom pokušaju reforme pomiješali primarnu zdravstvenu zaštitu s primarnom ginekologijom. Ministrica zdravstva Zilha Ademaj, nedavno je, govoreći o uštedama istakla da Zavod bespotrebno plaća račune za komunalije Domovima zdravlja, jer koristi njihove prostorije!?

- Pa valjda će neko nastaviti plaćati te komunalije, kakve su to uštede. Opet će neko morati plaćati račune za te prostorije. Mislim da ljude ne mogu ostaviti bez posla, jer su zakonski zaštićeni, ali su ljudi u strahu – napominje Kurtović.

U tri mandata koliko je Kurtović na čelu Zavoda osigurano je donacija u vrijednosti 880.000 KM.

- U zadnjih šest mjeseci uspjeli smo osigurati donaciju ultrazvuka u Hadžićima s tri sonde i donaciju šest kompjutera. Uspjeli smo osigurati donaciju ultrazvuka u Centru i to je najsavremenji ultrazvuk za pregled dojke. Sad je u toku tender za nabavku ultrazvuka za Ilijaš – ističe Kurtović, potcrtavajući da deset godina posluju pozitivno. 

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.