24.4.2017. 10:55
0
Holandska organizacija 'Just Sophie' želi uređivati parkove u Sarajevu
Holandska organizacija ''Just Sophie'' nastavlja s realizacijom projekata u Bosni i Hercegovini, a sada su im u fokusu parkovske površine u Sarajevu.

U toj namjeri pomažu im dvije Sarajke Arijana Turković i Alisa Davidović koje su izradile projekt ''Revitalizacija parkovskih površina u općini Novi Grad''.

Turković je Feni kazala da su u kontakt s ''Just Sophie'' stupili prije više  od godinu dana na preporuku prijatelja iz Holandije, koji je inače rodom iz BiH.

- Parkovske površine su bitan segment u lokalnim zajednicama jer imaju mnoge funkcije za kreiranje boljih uslova za poboljšanje kvalitete života. Nažalost, parkovske površine koje smo mi obuhvatili u lošem su stanju. Dječija igrališta većinom su neispravna, klupe uništene, sadrže malo rekvizita za igru, imaju lošu zastupljenost biljnih vrsta, veoma često nisu ograđena i ako jesu ograde su većinom uništene - navela je Turković.

Trenutno ne znaju koliko će novca u konačnici biti uloženo. Za početak je cilj rekonstrukcija jednog parka, a nastavak zavisi i od podrške iz Sarajeva, pojedinaca i organizacija. Smatraju da uz sredstva organizacije ''Just Sophie'' i odziv domaćina mogu uraditi mnogo.

Holandska organizacija ''Just Sophie'' osnovana je u maju 2016. godine s ciljem realizacije humanitarnih projekata širom svijeta. Pokrenula ju je dvadeset petogodišnja Sophie Hooymans sa svojim prijateljima koji su se volonterski odazvali izazovima. Primarni cilj djelovanja organizacije je zastupanje interesa djece u BiH, posebno djece s invaliditetom koja nemaju mogućnost da ostvaruju jednaka prava.

Većinom su to djeca predškolskog i školskog uzrasta, ali i osobe do 21. godinu.

Organizacija pokušava kroz različite projekte u BiH ostvariti saradnju s različitim centrima za podršku djeci s invaliditetom da bi pomogla u podizanju kvaliteta života za njihove korisnike.

Do sada su realizirali projekt izgradnje kuhinje i trpezarije u okviru Centra za djecu i mlade s posebnim potrebama u Mostaru, u saradnji s Centrom ''Los Rosales''.

- Nismo mogli dopustiti da u takvom centru mladi ljudi rade vrlo odgovoran posao, a da nemaju odgovarajuću kuhinju i trpezariju. Pored ovog projekta organizacija 'Just Sophie' je radila i u dva izbjeglička kampa u BiH - navode iz te organizacije.

Plan im je, dodaju, svake godine imati barem jedan novi projekt.

- Želimo i da uspostavimo saradnju između naše organizacije i organizacija koje imaju isti cilj i misiju djelovanja u različitim gradovima širom BiH. Nisam iz BiH, ali ona je kao moj dom. Nije bilo teško izabrati BiH pored takve ljepote, a i zasigurno i velikih mogućnost za poboljšanje uslova života. Također, ekonomska situacije zemlje nas je navela da ulažemo što više sredstava za one kojima su ona zaista potrebna. Sve što je u interesu djece dolazi prvo i dolazi s ljubavlju, to je ono što radim iskreno i od srca - poručuje  Sophie Hooymans.

Prijatelji BiH iz Holandije borave u Sarajevu, a realizacija projektnih aktivnosti, najavljuju, trebala bi krenuti uskoro.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.