24.4.2017. 12:29
1
MVP BiH osudio nediplomatsko ponašanje predsjednika RS-a, Milorada Dodika
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje primitivno i nediplomatsko ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom ceremonije odavanja počasti žrtvama zloglasnog logora Jasenovac u Donjoj Gradini, koja je održana 23. aprila 2017. godine - saopćeno je iz tog ministarstva.

U saopćenju se navodi da jučerašnji komemorativni skup i mjesto stradanja treba da budu odvojeni od dnevne politike i ispoljavanja ličnih frustracija, „jer svako okupljanje u pomen tako strašnih zločina mora biti posvećeno isključivo žrtvama“.

- Jučerašnji postupci predsjednika RS Milorada Dodika štete i ugrožavaju međunarodni ugled RS i Bosne i Hercegovine, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Morin Kormak na komemorativni skup u Donjoj Gradini bila pozvana zajednički od vlada RS i Republike Srbije, te da je Milorad Dodik lično predsjedavao Odborom za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koji je bio zadužen za organizaciju skupa - navode iz MVP BiH.

Ističu da su „pokušaji javnog ponižavanja i vrijeđanja diplomata najvišeg ranga drugih zemalja prevaziđen diplomatski metod“, pogotovo kada je usmjeren prema ljudima koji su se odazvali pozivu da prisustvuju događajima važnim za zemlju domaćina kako bi se poklonili nedužnim žrtvama.

- Ministarstvo vanjskih poslova BiH još jednom izražava zahvalnost predstavnicima svih zemalja i međunarodnih organizacija koji su prisustvovali jučerašnjem komemorativnom skupu i odali počast nedužnim žrtvama - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću tog ministarstva.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.