24.4.2017. 16:40
0
Prema vještaku Jusufranić i Petrović nanijeli štetu GRAS-u od 900.000 KM
Na suđenju bivšim čelnicima kantonalnog Javnog komunalnog preduzeća – Gradski saobraćaj Sarajevo (JKP GRAS), vještak finansijske struke govorio je o nepravilnostima koje su učinjene prilikom sklapanja ugovora koji su nanijeli novčanu štetu preduzeću.
Hasan Delić je kazao da je, na osnovu dokumentacije koju je dobio od Tužilaštva Kantona Sarajevo, zaključio da je bilo nepravilnosti u javnim nabavkama GRAS-a. Tako je, kako je pojasnio, u dokumentaciji za tender za traženje najboljeg partnera u oblasti marketinga koji je objavljen 2. juna 2002. godine, trebalo Upravnom odboru predložiti najpovoljnijeg partnera.

Tendersku komisiju, prema objašnjenju vještaka, činili su predsjednik Branislav Petrović i članovi Predrag Todorović i Hamza Čekić.

“Predložena je firma ‘Hellner&Moor’ iz Njemačke, ali samo od Petrovića. Druga dva učesnika su eliminisana. Zbog toga je tender trebalo poništiti”, rekao je vještak, dodavši da je direktor GRAS-a ipak sklopio ugovor s firmom “Hellner&Moor” o prenosu prava na svim reklamnim površinama.

Prema ugovoru, kako je kazao vještak, prihod se dijeli u omjeru 60 naprema 40 u korist firme “Hellner&Moor”.

Vještak je utvrdio da je ukupna vrijednost iznajmljenih reklamnih površina bila oko 111.000 konvertibilnih maraka (KM), a GRAS-u je uplaćeno oko 4.700 KM. S obzirom na dogovoreni omjer, vještak smatra da je GRAS oštećen za oko 39.000 KM.

Prema vještaku, direktor GRAS-a je s firmom “Elesprom” iz Slovenije 13. septembra 2005. godine sklopio ugovor o nabavci četiri autopraonice u vrijednosti od 1.802.269 KM s troškovima montaže od 85.821 KM.

“U to vrijeme oni nisu imali vlastiti izvor finansiranja. Plaćanje je izvršeno na osnovu ugovora o leasingu ‘Hypo Alpe-Adria Bank’ Sarajevo u ukupnom iznosu od 2.400.502 KM. Automatske praonice za tramvaje i trolejbuse su ugrađene, dok praonice za minibus i putnička vozila ni do danas nisu u funkciji”, rekao je vještak.

Objasnio je da je ukupna vrijednost nabavljene robe koja nije ugrađena 778.794 KM, a ako se tome dodaju i troškovi skladištenja i ležanja, ukupan iznos štete za GRAS je 882.825 KM.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je Ibrahima Jusufranića, bivšeg direktora GRAS-a, i Branislava Petrovića, šefa turističke poslovnice ovog preduzeća, da su od 2001. do polovine 2006. godine, kao odgovorne osobe, zloupotrijebili službene položaje i ovlaštenja, te nanijeli štetu budžetu Kantona Sarajevo.

Prema navodima Tužilaštva, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 KM, a obojica se terete da su drugome pribavili korist blizu 100.000 KM. Petrović se još tereti za krivotvorenje službene isprave.

U optužnici se navodi da je Jusufranić naložio nabavku autopraonica bez analize ekonomske opravdanosti i izvodljivosti ugradnje.

Prema vještaku Deliću, potpis Hamze Čekića, koji je bio treći član tenderske komisije za izbor najboljeg ponuđača/partnera u oblasti marketinga bio je falsifikovan. Odbrana optuženih je prigovorila da vještak nije grafolog.

“Citirao sam izvještaj FUP-a (Federalna uprava policije). Njihov grafolog je utvrdio da je potpis falsifikovan”, objasnio je Delić.

Advokat prvooptuženog Senad Kreho je ustvrdio da je na osnovu izvještaja ovog vještaka 2013. godine Kantonalni sud u Sarajevu odbio optužnicu protiv Jusufranića, te naredio da se obustavi istraga.

Vještak Hasan Delić je odgovorio da nema saznanja o tome.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. maj, prenosi Birn.

(Fena/Alen Avdić)
StetaGRAS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.