24.4.2017. 20:48
4
Direktorica ispred ministara: Upravlja li Izetbegović zdravstvom u FBiH?
Nedavno je medijski odjeknulo da je supruga Bakira Izetbegovića i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović u Tuzlu putovala u automobilu Predsjedništva BiH. I dok je cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini zaokupirana tom aferom „Škoda“, u sjeni je ostao puno važniji podatak, a to je pitanje po čijem ovlaštenju je dr. Izetbegović uopće posjetila UKC Tuzla


Čelnici te dvije ustanove su naglasili da će se u narednom periodu govoriti i o novim oblicima saradnje koja će rezultirati, kako boljim uslovima rada ljekara, stvaranja mogućnosti za dodatno zapošljavanje medicinskog osoblja, tako i kvalitetnijom zdravstvenom uslugom u korist pacijenata. No, ko će platiti liječenje pacijenata u drugim kantonima i ko je dao saglasnost dr. Izetbegović da na ovakvom nivou uopće pregovara o tome.

Osnivači, kantoni, čija se odgovornost ne smije zaboraviti, šute, jer očito je da je Izetbegović inicijator svih promjena u zdravstvu Federacije, uz odabrani tim svojih ljudi od reformi, finansija, plana rada, a sad i upućivanja pacijenata u druge zdravstvene ustanove. I nije sada više riječ samo o prebacivanju pacijenata u Tuzlu, već je riječ i o međudržavnoj razmjeni, pa je tako krajem prošle sedmice dr. Izetbegović saopćenjem za javnost obavijestila pacijente da imaju pravo na besplatno liječenje u Turskoj. Za to vjerovatno postoji ugovor i to nije upitno. Reklo bi se da Izetbegović čini sve da smanji broj pacijenata na KCUS-u usmjeravajući ih po drugim bolnicama.

Direktor Generalne direkcije vakufa Vlade Republike Turske dr. Adnan Ertem posjetio je KCUS, gdje je sa Izetbegović dogovorio mogućnost besplatnog liječenja za pacijente iz BiH na klinici Bezmialem University Hastahanesi u Istanbulu. Prioritet u korištenju ove usluge će imati mlađi pacijenti, odnosno djeca, kojima je potreban kardiohirurški zahvat, a čija je brojka na listama čekanja u proteklim godinama porasla na 75.

Očito je u saopćenju namjerno navedeno „godinama“, jer broj djece koja čekaju na operaciju narastao je u samo jednoj godini, i to otkako dr. Izetbegović vraća dugove, a ne bavi se primarnom djelatnošću zbog koje je postavljena na mjesto generalne direktorice KCUS-a, a to je liječenje, a ne menadžerisanje. Odlaskom jednog od najboljih dječijih kardiohirurga Edina Omerbašića sa KCUS-a u Švedsku, broj djece koja čekaju operaciju rapidno je porastao. O odlasku ovog izuzetnog doktora iz KCUS-a i klevetničkim peticijama koje su ga trebale ispratiti, Patria će pisati drugi put. 

Mnogi ljekari i struka su upozoravali da se dr. Izetbegović više ponaša kao ministrica nego kao direktorica zdravstvene stanove, ali to niko ozbiljno nije shvatao. Ali, ova privatna egzibicija  će se aktuelizirati kada računi loših poteza dođu na naplatu. Tada bi i Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva i Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS morali biti s razlogom pitani zašto nisu spriječili kršenje zakona, Statuta KCUS-a i drugih propisa.

Osnivači KCUS-a, prije svih Kanton Sarajevo, jer je najveći finansijer, i FBiH krše Statut KCUS-a koji jasno navodi da je obaveza KCUS prema Osnivačima da pribavi saglasnost kod svih statusnih promjena KCUS-a.

-  Da pribavi saglasnost Osnivača kod donošenja Statuta KCUS, da pribavi saglasnost Osnivača kod donošenja godišnjeg programa rada sa finansijskim planom, da najmanje jednom godišnje podnosi Osnivačima izvještaj o radu i finansijskom poslovanju KCUS, koji sadrži: izvještaj o izvršenju godišnjeg programa rada, izvještaj o finansijskom poslovanju, izvještaj o radu Upravnog odbora, izvještaj o radu generalnog direktora i izvještaj o radu Nadzornog odbora, da pribavi saglasnost ministra kod proširenja i promjene djelatnosti KCUS, da pribavi saglasnost Ministarstva kod donošenja Pravilnika o radu, unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, druge obaveze utvrđene zakonom – stoji u Statutu.

Ali, sve ovo još nije dovoljno da se nadležni uključe u rješavanje sve kompliciranije situacije u zdravstvu, a moraju to uraditi što prije.

Statut je propisao i ponašanje za dr. Izetbegović i sve druge koji će obavljati dužnost generalnog direktora.

-  Generalnom direktoru potrebna je prethodna saglasnost Upravnog odbora UKC-a za predstavljanje i zastupanje prilikom zaključivanja ugovora o naučnoj odnosno stručnoj saradnji sa zdravstvenim ustanovama u BiH kao i u inostranstvu – jasno se navodi u Statutu.

Problem je, upozoravaju dobro upućeni izvori, što Izetbegović radi mimo svih pravila, a onda naknadno prikuplja dozvole i papirologiju, a što joj je lako s obzirom da je na čelu UO KCUS-a Jasmin Kapetanović, suprug vlasnice Apoteka Dina kojoj KCUS intenzivno šalje pacijente po lijekove i opremu otkako je Izetbegović na čelu ove institucije.

Također je nejasno zašto po službenoj dužnosti ne radi Tužilaštvo KS, posebno kada je riječ o kršenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH u kojem između ostalog stoji da se „svakom pacijentu garantuju prava na: dostupnost zdravstvene zaštite, uključujući i pravo na hitnu medicinsku pomoć, informacije; obaviještenost i učestvovanje u postupku liječenja; - slobodan izbor; - samoodlučivanje i pristanak, uključujući i zaštitu prava pacijenta koji nije sposoban dati pristanak; - povjerljivost informacija i privatnost; - tajnost podataka; - lično dostojanstvo; - sprečavanje i olakšavanje patnji i bola“.

Očito je da je dostupnosti na zdravstvenu zaštitu sve manje, o čemu nadležni šute, a nikako ne bi smjeli.

(Patria/Amila Alijagić)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.