25.4.2017. 11:29
0
Čavić: Iza 'štetne' privatizacije 'Ljubije' stoji 'jedna grupa avanturista'
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da bi, zbog namjere vlasti u RS-u da državni kapital u Rudniku željezne rude „Ljubija“, Prijedor, proda firmi “Izraeli investment grupa“, „ArcelorMittal“ mogao napustiti poslovanje u Prijedoru.

- Ima informacije iz vrlo ozbiljnih izvora da 'Mittal' mogao sve ovdje da napusti, da ostavi 800 radnika bez hljeba i da uđe u postupak arbitraže, te odustane od 60 miliona eura investicija u Želježaru Zenica, rekonstrukcije visokih peći i preorijentiše se isključivo na proizvodnju željeza, što bi značilo kraj 'Ljubije', te željeznica entiteta - ustvrdio je on.

Čavić ističe da „štetnu“ privatizaciju „Ljubije“ želi da provede “jedna grupa avanturista, s vrlo sumnjivom prošlošću i bez ikakve istorije poslovanja“.

-Protekle dvije-tri godine obilježio je nalaz Poreske uprave RS-a o štetama po budžet RS-a po osnovu neplaćenog poreza na dobit. Na rješenje Poreske uprave žalbu je uložio 'ArcelorMittal', a u septembru prošle godine je nadležni sud presudio u korist te firme i poništio rješenje Poreske uprave RS-a. Predstavnici vlasti RS-a koji danas pričaju da su transferne cijene osnov zbog čega oni žele da promijene vlasničku strukturu lažu – ustvrdio je Čavić.

Vladajuću strukturu u RS-u je optužio da je dovela sadašnjeg direktora preduzeća “Izraeli investment grupa“ Evgenija Zotova da zastupa interese Vlade i „Ljubije“ u upravljačkim strukturama u zajedničkom preduzeću s „Mittalom“.

-Za sve ovo što govorim imam dokumentaciju, a koja govori o raznim namjerama, štetnim posljedicama po RS – rekao je Čavić ističući da je grupacija oko Zotova, 2012.godine utvrdila koncept na koji način će se, kako tvrdi, obračunati s „Mittalom“ i doći u posjed polovine kapitala.

Naveo je i da su predstavnici vlasti RS-a 2015. u Beču „tajno“ pregovarali s stukturama „Mittala“, te da „zna ko je tražio dva posto od ukupno 51 posto akcija, kao i da je lani u decembru održan i sastanak kod predsjednika RS-a Milorada Dodika, kojem je prisustvovao i resorni ministar Petar Đokić, s menadžmentom 'Mittala'“.

-Postigli su dogovor, ali ga je Vlada RS-a izigrala – ustvrdio je lider NDP-a i najavio da će sva ova pitanja postaviti i 4. maja za kada je najavljeno javno saslušanje u vezi s odlukom Vlade RS-a o prodaji državnog kapitala u „Ljubiji“.

Najavio je da će danas tokom sastanka s ambasadorima Izraela za BiH Boaza Rodkina pitati da li je iz njegove zemlje firma koja naziv njihove države -“Izraeli investment grupa“ i da li je Evgenij Zotov izraelski državljanin.

-Imam osjećaj da se ovdje spekuliše s imenom jedne države koja nema nikakve veze s ovim poslom, a da se namjerno stvara slika da se radi o izraelskoj firmi, što nije tačno– ustvrdio je Čavić.

Entitetska vlada je 12. aprila od dvije ponude za kupovinu „Ljubije“ izabrala onu koju je dostavila “Izraeli investment grupa“, kao povoljniju, u odnosu na ponudu koju je dostavio "ArcelorMital“ Prijedor.

Izraelska kompanija je ponudila za akcije „Ljubije“ 92 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

Odluku o privatizaciju mora potvrditi Narodna skupština RS-a.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.