25.4.2017. 21:00
0
Pola posla već uradio: Knežević želi Pavlovića na čelu RU Mostar
Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đuro Knežević posljednje mjesece na ovoj funkciji provodi ostvarajući ciljeve svojih političkih šefova s obzirom da je blizak HDZ BiH. Upravo zbog te podrške pretenduje na još jedan mandat zamjenika direktora SIPA-e.


Iako bi na ove upitne postupke Kneževića trebao reagirati direktor Perica Stanić evidentno je da SIPA-om upravljaju dva čovjeka ili je pak riječ o prešutnom dogovoru, piše agencija Patria.

Knežević već mjesecima sprovodi svojevrsnu „čistku“ kadrova, a to se najviše očituje u Regionalnom uredu Mostar gdje je narušena nacionalna struktura na štetu Bošnjaka i Srba.

Knežević je na mjesto šefa Odsjeka za istraživanje ratnih zločina postavio Ervina Pavlovića, kojem je prvo pomogao prilikom unapređenja u čin „samostalni inspektor“. Činovanje se vrši na način da se formira podobna komisija po želji Kneževića, zatim se napravi poslovnik o radu sa bodovanjem koje je u skladu sa uslovima koje ima policijski službenik koji mora da se činuje, a ukoliko se desi da se neko žali policijskom odboru, žalba bude odbačena jer se odluke donose mimo policijskog odbora odnosno on je pod kontrolom Kneževića. 

Prema informacijama kojima raspolaže Patria, Pavlović ima upitnu diplomu o završenoj visokoj spremi i to sa privatnog Univerziteta FABUS (Univerzitet u Srbiji) a koji je imao ispostavu u Grudama. Nostrifikacija tih diploma vrlo je upitna sa stanovišta ekvivalencije sa fakultetima u BiH.

Odavanje informacija

Ono što je još sporno u vezi Pavlovića je da se njegov brat dovodi u vezu sa određenim kriminalnim strukturama u Hercegovini. Pa je tako akcija SIPA-e kodnog naziva „X“ izvedena u februaru ove godine skoro propala jer osobe koje su bile meta nisu pronađene na adresama. Jasno je bilo da su unaprijed bili obaviješteni o ovim aktivnostima SIPA-e.  

Akcija je bila usmjerena protiv organiziranog kriminala, a osobe koje su na koncu lišene slobode sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama, krijumčarenje, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivičnim djelom teška krađa. Sumnjiče se da kao pripadnici grupe za organizirani kriminal zajedno s drugim njima poznatim osobama u periodu od 2013. do 2016. godine na području Bosne i Hercegovine, udružili radi činjenja krivičnih djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Indikativno je da Knežević priprema Pavlovića da preuzme RU Mostar nakon odlaska sadašnjeg načelnika Željka Ćorića u penziju čime bi potpuno kontrolisao tokove istraga o ratnim zločinima, ali i drugim krivičnim djelima onako kako to odgovara njegovim političkim šefovima.

Da je Knežević nacionalno očistio RU Mostar pokazuje podatak da u činu „samostalni inspektor“ nema nijednog Bošnjaka, a interesantno je da se službenici iz reda bošnjačkog naroda najvećim dijelom činuju na pozicije u Sarajevu, kako bi se oslobodila mjesta u RU Mostar koja popunjavaju službenici hrvatske nacionalnosti. Isti je slučaj i kad službenici odlaze u penziju.

Podaci do kojih je došla Patria pokazuju da u Odsjeku za ratne zločine sada rade samo jedan Bošnjak i jedan Srbin, ostalo su sve Hrvati. Od tri samostalna inspektora u RU Mostar dva su Hrvata i jedan Srbin. Čak je i nekada načelnik RU Mostar bio Bošnjak, a godinama unazad to je Hrvat. Također, u RU Mostar prema tvrdnjama izvora Patrije, samo su četiri policijska službenika iz reda srpskog naroda.

Sukob Kneževića i Ćorića

Knežević je poznat i po tome što je želio „progurati“ činovanje u glavnog inspektora u SIPA-i Marcela Begića (iako mu je do penzionisanja bilo ostalo svega nekoliko mjeseci op.a.). Unaprjeđenje Begića, nije dozvolio predsjednik komisije Željko Ćorić. Begić nije unaprijeđen ni nakon insistiranja Kneževića. Argumenti predsjednika Komisije Željka Ćorića bili su da Marcel Begić nema potrebne reference. Tada dolazi do sukoba između Kneževića i Ćorića. Begić se, jasno, stavlja na stranu Kneževića pa protiv Ćorića piše Ministarstvu sigurnosti BiH i Ombdusmenu za ljudska prava. Podnosi čak i krivičnu prijavu protiv njega.

Treba podsjetiti da je Knežević nakon smjene Gorana Zubca iskoristio vakuum do dolaska Stanića pa je unaprijedio u viši čin, ili premjestio na bolju poziciju sve one koji su bili podobni. Uglavnom se to radilo o onima koji su na ovu poziciju došli linijima HDZ-a. Radilo se o mladim kadrovima, s tek nekoliko godina iskustva. Dosta činovanja i premještanja je urađeno mimo Pravilnika i Zakona.

Đuro Knežević intenzivno radi na diskreditaciji Željka Ćorića. Ćorić je najozbiljniji kandidat za mjesto zamjenika SIPA-e, nakon što Kneževiću istekne mandat. Ukoliko Knežević ranije ne bude suspendiran i procesuiran zbog zloupotrebe položaja, ponovo se želi kandidirati na poziciju zamjenika direktora SIPA-e, ili barem na tu poziciju imenovati bliskog saradnika. Po svaku cijenu tu poziciju ne želi prepustiti Ćoriću.

Direktor SIPA-e Perica Stanić dijelom je upoznat i upozoravan o postupcima njegovog zamjenika Kneževića, ali do danas nije bilo reakcije.

(Patria/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.