26.4.2017. 18:48
0
Nakon 14 godina porodica Bekto dobila struju
Nakon 14 godina života uz svjetlost svijeće i fenjera, struja je konačno stigla u dom Hasana i Hedije Bekto, jedinih povratnika u čajničko selo Karovići. I njihova je kuća konačno priključena na niskonaponsku mrežu, pa se Hedija navikava na život u mnogo lakšim uvjetima, a Hasan je na neobičan način proslavio jedan od najsretnijih dana u svom životu.

Hasan od radosti bac'o petarde, pa nam se djeca smijala kad sam im pričala. Struja je došla juče. Ne znam ni koliko godina je prošlo, ali ja nemam struje otkako je rat bio. E, znaš kako nam je neobično, puno nam je bolje sad – kaže Hasanova supruga Hedija Bekto, prenosi Avaz.

Još 2003. godine Hasan i Hedija vratili su se u Karoviće, sa sjekirom i krampom iskrčili imanje koje je izgledalo kao šuma, ručno napravili prilazni put i na rukama prenijeli materijal za obnovu kuće.

Brojne su priče o ovom bračnom paru objavljene u bh medijima, pokazujući jedan od apsurda u procesu povratka. Istinski povratnici, koji su jedva čekali dan da se vrate svojoj kući, živjeli su u mraku i sa prozora svoga doma gledali u svjetla iz vikendica u okolnim selima.

Konačno, 2015. godine kuća porodice Bekto našla se na spisku objekata u osam općina jugoistočne Bosne čiju je elektrifikaciju finansiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a državna ministrica Semiha Borovac lično im je saopćila tu vijest.

Radovi su kasnili, ali nakon što su ovih dana okončani nestala je i briga da će se od njih odustati. Hasan i Hedija sada se nadaju da neće biti jedini povratnici koji i zimu provedu u Karovićima.


(Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.