27.4.2017. 15:44
0
Nema izjašnjavanja o Zakon o PIO-u na Domu naroda
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH još se nisu izjašnjavali o Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) koji je jučer usvojen na Predsatvničkom domu Parlamenta FBiH, piše Patria.

Iz diskusije koje dolaze od delegata iz reda Hrvatskog naroda da se naslutiti da oni neće podržati predloženi Vladin prijedlog. Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara potvrdila je novinarima da se delegati neće izjašnjavati o ovom zakonu danas, te da će Zakon ići na dodatno usaglašavanje. Ona je istakla i to da su stavovi SDA i HDZ-a priblibližni, te da se razlikuju samo u načinu izračuna penzije.   

Novim Vladinim zakonom o PIO-u uvedena je mogućnost ostvarivanja penzionog prava sa 65 godina života i 15 godina radnog staža, a zadržana je i prijevremena penzija i za žene i muškarce uz blago podizanje uvjeta

Iz HDZ-a traže još i povećanje koeficijenta sa 13,6 na 14,31 iako je takav prijedlog ranije odbijen i SDA ga neće podržati, jer, tvrde, Federacija ne može izdržati nove finansijske pritiske. Iz HDZ-a kažu da bi većim koeficijentom bile i veće penzije te da to ne bi bio prevelik udar na Budžet FBiH.

Ovakav Vladin zakon ne podržava ni opozicija jer tvrde da će najmanje penzije imati radnici iz realnog sektora, dok će uposleni u državnoj službi nakon visokih plata imati i visoke penzije.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.