27.4.2017. 20:30
0
U Tuzli palili lampione kao pomen urušenoj zgradi DTV „Partizan“
Simboličnim paljenjem svijeća ispred zgrade nekadašnjeg doma DTV „Partizan“ u naselju Kreka, veliki broj mještana i Tuzlaka izrazili su u popodevnim satima protest zbog neobnavljanja i rušenja vrijednih povijesnih i istorijskih objekata u gradu.


Skup u organizaciji UG „Kreka“ održan je pod sloganom „S riječi na djela – vratite nam „Partizan“. Prisustvovali su brojni mještani, kao i uglednici među kojima i bivši gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić, ekspert iz oblasti kulturno-istorijskog naslijeđa Mijo Franković, predsjednik GO Naše stranke Adnan Burina i mnogi drugi.

- Bila sam na skupu prije dvije godine kada se tražila obnova „Partizana“, pa tako i danas podržavam sve što traže članovi UG „Kreka“. Nekada sam učeničke dane provodila u ovom domu igrajući stoni tenis. Katastrofalno je ovo što se radi, ne samo u Kreki, a u Kreki posebno, nego u čitavoj Tuzli – izjavila je za Fenu Amela Hajvaz, predsjednica Nove ženske inicijative iz Tuzle.

Branka Iveljić i njena kćerka Ivana došle su da podrže zahtjev o obnovi „Partizana“, jer smatraju da je ovo nekada bio centar bujnog i lijepog života, a objekat je nakon rata totalno zapušten, sada i pred rušenjem.

- Cijeli život proveli smo u ovom i susjednom objektu Stens. Svih ovih godina nadali smo se da će „Partizan“ preživjeti, ali sada se urušio. Teško preživljava i Stonoteniski dom, tako da ovakva nebriga vlasti više nema nikakvog smisla - kaže mještanka Branka Iveljić.

Predsjednik UO „Kreka“ Derviš Čičko navodi da je skup organiziran kako bi se gradskoj upravi Tuzle poslala poruka da treba riješiti problem objekta koji je devastiran i da se treba izgraditi novi slične namjene.

- Postoji o ovome jednoglasna odluka Gradskog vijeća od prije dvije godine i ne razumijemo zašto se ne poštuju te odluke. Ni za  ovu godinu „Partizan“ nije u planu Gradske uprave, mada je budžet rebalansiran i povećan za sedam miliona maraka. Tim prije, što niko do sada nije argumentirano rekao da ovakav ili zamjenski objekt ne treba mjesnoj zajednici sa desetak hiljada ljudi - kaže Čičko za Fenu.

Predsjednik UG „Kreka“ Zoran Petrović obratio se riječima da je za Krečane DTV „Partizan isto što je za cijelu BiH Stari most u Mostaru, Vijećnica u Sarajevu, a Slana banja, Barok i Korzo za Tuzlake. 

- Šteta je već napravljena. Ovaj objekat se ne može se obnoviti. Mora se srušiti i izgraditi novi koji će imati višenamjensku upotrebu, sa sadržajima kakvi trebaju stanovnicima ovog dijela Tuzle. To su ambulanta, muzej, prostor za društvene, sportske aktivnosti i druge aktivnosti – rekao je Petrović.

Među zahtjevima koje je UG „Kreka“ uputilo vlastima, naveli su da novi objekt treba sadržavati ambijentalno-arhitektonske karakteristike bivšeg „Partizana“, da se ruševina što prije ukloni kako neko ne bi nastradao, da se do kraja 2018. godine izgradi novi objekt i da nosi ime DTV „Partizan“.

- Molimo vlasti da prilikom čišćenja ruševine sačuvaju barem jednu ciglu koja će simbolički biti ugrađena u budući objekt – kazao je Petrović, dodavši da UG „Kreka“ nikada neće odustati od zahtjeva da se „oživi“ DTV „Partizan“.

Uime Gradske uprave i gradonačelnika Jasmina Imamovića, obratio se njegov pomoćnik Kemal Kurević koji je rekao da se već duže vrijeme sa članovima savjeta MZ Kreka razgovara o objektu DTV „Partizan“, koji je dio istorije grada.

- U ime gradske administracije mogu reći da ovdje treba napraviti jedan kvalitetan i društveno potreban objekat. Ovaj prostor to zaslužuje i omogućava zadovoljenje i drugih potreba građana kao što su igrališta i neki drugi sadržaji. Predložit ću da se u narednom periodu upriliči sastanak sa članovima UG „Kreka“ i da nastavimo aktivnosti koje su ovdje realne. Može se očekivati da ćemo na kraju i doći do objekta - rekao je Kurević.

Učesnici skupa su na mjestu urušenog krova zgrade izgrađene prije 130 godina zapalili na desetke lampiona, kako bi i prolaznici frekventnom cestom u naselju vidjeli koliko im znači zgrada u kojoj su odrasle generacije diljem BiH poznatih sportista, pedagoga i stručnjaka drugih profesija i zanimanja.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.