28.4.2017. 9:00
1
Zašto su gradovi u BiH bez video nadzora?!
Koliko su u procentima veliki gradovi Sarajevo, Zenica, Tuzla i Bihać pokriveni kamerama? Da li je napravljen prioritetni nadzor nad najprometnijim ulicama u tim gradovima, posebno na mjestima masovne posjećenosti građana, kao što su šetališta, te na prilazima prostorima za sportske i kulturne manifestacije? Koliko je potrebno novca i vremena da bi se centralni dijelovi grada stavili pod videonadzor?


Riječ je o pitanju generalne sigurnosti građana. Iako smo upite poslali na adrese MUP-ova jedini odgovor dobili smo iz MUP-a USK:

- Grad Bihać djelimično je pokriven video nadzorom. Taj nadzor je postavljen na  kritičnim mjestima odnosno raskrsnicama. Što se tiče drugih gradova u USK, samo je Sanski Most cjelokupno pokriven video nadzorom. U okviru projekta „uvođenja OCR kamera sa čitačima tablica na putevima prema graničnim prijelazima u USK“,  a koji  predviđa da se na frekventnim i značajnim mjestima postavi video nadzor, o čemu je sačinjen i elaborat, sve ovisi o finansijama.

Kad se odobre sredstva iz Budžeta pristupit će se realizaciji ovog projekta. Da bi se svi gradovi na USK pokrili video nadzorom pretpostavka je da bi trebalo oko 150 hiljada KM - kaže za Patriju Snežana Galić, viši inspektor i portparol Uprave policije USK. 

Bio je to jedini zvanični odgovor.

Ni 14 dana kasnije MUP-ovi ostalih kantona nisu odgovorili na ova pitanja, koja se tiču osnova sigurnosti građana. 

Izvor Patrije u specijaliziranoj firmi za instaliranje video nadzora tvrdi da bi bilo potrebno 170 hiljada KM da se svi dijelovi Kantona Sarajevo stave pod nadzor kamera. Po tom izvoru umrežavanje svih gradova u Federaciji pod videonadzor koštalo bi oko 900 hiljada KM.

Svi evropski gradovi su odavno pod potpunim videonadzorom. Praktično, sve ulice su pod potpunom kontrolom. Riječ je o umreženim kamerama, gdje se naknadno može upratiti svaki korak izvršilaca kriminalnih nedjela. Posebno je to važno zbog mogućih terorističkih aktivnosti.

Premda se takvi potpuni nadzori nazivaju “Velikim bratom”, činjenica je da se više od pedeset posto počinilaca nedjela u metropolama otkriva sa snimaka umreženih kamera.    

Potvrđeno je da je najefikasniji model zaštite od bilo kakvog zločina ova 24-satna kontrola nad ulicama gradova.  

Za razliku od gradova u BiH, svi veći gradovi u regiji su praktično pod video nadzorom. Sve ulice u Zagrebu su stavljene pod videonadzor prije desetak godina. Sjetimo se ubistva novinara i glavnog urednika Nacionala Ive Pukanića i njegovog pratioca Nike Franjića. Kamere u zagrebačkim ulicama su otkrile ubice koje su kasnije osuđene.

Gotovo svi veći gradovi u Hrvatskoj su pod video nadzorom. Stavljanje glavnog grada Srbije Beograda pod videonadzor je počelo prije 12 godina i ubrzo završeno. Niš je stoprocentno pokriven kamerama. Novi Sad isto tako.

Bosna i Hercegovina nepotrebno kaska u nadzoru nad gradovima. U policiji će reći da kontrolišu saobraćajnice, ali to nije dovoljno. Nema sumnje da je BiH izložena mogućim terorističkim aktima. Već godinama se ova država kleveće kao nekakvo terorističko leglo. Pitanje je do kada će ljudi koji ovu zemlju lažno optužuju krenuti i u praktičnu provedbu tih laži. 

Inače, ranije je za Patriju iz MUP KS potvrđeno da se radi na projektu videonadzora na izlazima i ulazima u Sarajevo, ali nije poznato kada bi projekat mogao biti okončan. 

Iz MUP TK kazali su za Patriju da je ova oblast što se tiče ovog kantona u nadležnosti JP Saobraćaj i komunikacije te da policija prati samo radarske kamere. 

(Patria/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.