28.4.2017. 13:35
0
Vlada KS: Utvrđeni prijedlozi zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju
Vlada Kantona Sarajevo danas je vanrednoj sjednici utvrdila i prema Skupštini uputila prijedloge zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i zakona o srednjem obrazovanju.

Te revidirane i dodatno uređene prijedloge zakona zastupnici Skupštine KS će razmatrati na narednoj redovnoj sjednici planiranoj za 10. maj.

Nakon opsežno provedenih dodatnih konsultacija i organizacije sastanaka sa svim zainteresiranim akterima odgojno-obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo, resorno ministarstvo je uvažilo sve opravdane zahtjeve te u skladu s njima uvrstilo dodatne zakonske klauzule kojima se, između ostalog, precizira provođenje inkluzivne nastave.

Prema usaglašenim stavovima o tom poglavlju s predstavnicima ustanova i udruženja koje se bave radom s djecom s poteškoćama u razvoju, ta djeca će svoj odgojno-obrazovni i rehabilitacioni proces prolaziti kroz primjenu individualno prilagođenih programa.

Također su precizirani i članovi tih zakona kojima je definisano ograničavanje mandata direktora u osnovnim školama, načini njihovog razrješenja, kao i mreže škola koje će dovesti do racionalne upisne politike.

Novina u predloženom zakonu o srednjem obrazovanju je da se umjesto eksterne mature, uvodi eksterna evaluacija znanja na kraju posljednje godine srednjoškolskog obrazovanja, a čiji rezultati neće uticati na prosjek ocjena učenika.

I jedan i drugi zakon, pored dosadašnjih zimskih i ljetnih raspusta, predviđa i pet dana odmora za sve učenike u prvoj sedmici aprila. Primjena oba ova reformska zakona je predložena za narednu školsku 2017/2018. godinu, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA/Merima Druškić)

Vlada KS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.