28.4.2017. 18:59
0
"Ovdje niko ne može voditi rat, jer niko nema para"
Vojno-politički analitičar Neven Kazazović smatra da ulazak Crne Gore u NATO ne znači ništa veliko za našu zemlju s obzirom na to da BiH još nije došla ni u Akcijskom planu za članstvo (MAP) zbog neupisivanja vojne imovine. Uz to, stranke iz RS jasno se protive članstvu, najavljuju referendum po tom pitanju i navode da će po pitanju NATO-a slijediti Srbiju.

Što se tiče Crne Gore, kako je rekao, sada NATO ima kontrolu kompletnog Jadranskog mora, jer su Albanija, Italija, Hrvatska i Crna Gora sada članice, prenosi Avaz.

- To je jedna strateška pozicija koja je izuzetno važna s obzirom na blizinu nekih drugih strateških pozicija. To je za NATO važna stvar, jer je na Crnu Goru atakovala Rusija, pogotovo na Boku Kotorsku, koja može biti izvanredna pomorska baza. Sad u ovom slučaju, Rusija tu nema prisustva. Crna Gora snažno ide ka evropskim integracijama i čestitam im na tome - kazao je Kazazović.

On je potcrtao da je region, naročito nakon posljednjih dešavanja u Makedoniji, opterećen krahom od naoružanja.

-  Ovdje niko ne može voditi rat, jer niko nema para, jedino, ako bi velike sile to željele, mada ne mislim da ih to interesuje. Evropa je u ovom slučaju malo poklekla i opet pokazala da nije dorasla situaciji na Balkanskom poluotoku - kazao je Kazazović.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.