29.4.2017. 16:40
0
Socijalisti RS - Platićemo troškove osiguranja prvomajskog sindikalnog skupa
Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da će ta stranka platiti troškove održavanja skupa radnika koje organizuje Savez sindikata Republike Srpske 1. maja u Banjoj Luci.

-Socijalistička partija je donijela ovakvu odluku, jer smatra da je Prvi maj dan kada se radnici okupljaju da iskažu svoj stav o položaju u društvu i podsjete da je borba za bolji položaj radnika proces koji traje i trajat će - rekao je Đokić.

Dodao je da je Socijalistička partija uvijek, kako je navedeno u saopćenju, imala razumijevanje za sindikalnu aktivnost i da je saradnja sa sindikatom kroz istoriju mjenjala odnos poslodavaca prema radnicima u cijelom svijetu.

Policijska uprava Banja Luka saopćila je jučer, povodom mirne protestne šetnje koju je za 1. maj najavio Savez sindikata, da, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, troškove angažovanja pripadnika policije na obezbjeđenju skupa snosi organizator, dok iz Sindikata tvrde da, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nisu tražili da policajci obezbjeđuju ovaj skup.

Iz banjalučke policije su naveli da se u skladu sa ovim normativnim aktima, u svim slučajevima i bez izuzetka, vrši obračun nastalih troškova koji se predračunom ispostavljaju organizatoru.

U Savezu sindikata su kazali da su dobili predračun da uplate 3.080 KM za 77 policijskih službenika, koliko bi, prema procjeni Policijske uprave, trebalo da obezbjeđuje taj javni skup.

Sindikalci navode da je, da bi javni skup koji organizuje Savez sindikata bio održan, potrebno avansno uplatiti ovaj iznos, te napominju da, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nisu tražili da policijski službenici obezbjeđuju ovaj javni skup.

-U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju obezbijedili smo redare iz svojih redova koji će odgovorno obezbijediti skup - kažu u sindikatu.

Napominju da Savez sindikata i granski sindikati postoje 25 godina i da je u tom periodu održan veliki broj protesta sa različitim zahtjevima i u različito vrijeme, ali da policija od njih nikada nije tražila da plate troškove angažovanja policijskih službenika na obezbjeđenju skupa.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.