3.5.2017. 16:51
2
Dodik planira dnevno trošiti 90 KM na cvijeće
Kabinet Milorada Dodika nabavlja cvijeće i cvjetne aranžmane u tenderu po kojem je predviđeno da predsjednik Republike Srpske svakog radnog dana u godini u prosjeku troši gotovo 90 maraka na cvijeće.
Nabavka cvijeća vrijednosti 23.000 konvertibilnih maraka raspisana je nakon što je u martu 2017. godine istekao raniji ugovor iste vrijednosti. Tokom posljednje tri godine Dodikov kabinet potrošio je više od 60.000 KM za cvjetne aranžmane, objavio je BIRN.

Lazo Zrnić, vlasnik cvjećare “Višnja” iz koje se nabavlja cvijeće, kaže kako aranžmane pravi po narudžbi Kabineta predsjednika Republike Srpske. Narudžbe nisu toliko česte, kaže Zrnić i dodaje da nekada prođe 20 dana do mjesec između narudžbi. Najviše posla, kako kaže, ima kada je Dan Republike Srpske, i tada napravi i do 50 vijenaca, ili njih 15 za godišnjicu smrti bivšeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića.

Osim ovih narudžbi, Zrnić kaže da tokom godine napravi od 15 do 20 isporuka.

- Nije to baš neki unosan posao - ističe Zrnić iako stavka “uređenje prostora, cvjetni aranžmani” u budžetu Kabineta predsjednika u prosjeku godišnje iznosi 20.000 KM.

Prosječna cijena jednog vijenca koji Zrnić napravi za Dodikov kabinet iznosi 70 KM, kaže vlasnik cvjećare “Višnja”. Tvrdi kako pravi oko 100 vijenaca godišnje.

Uslovi na osnovu kojih je dobio ovaj tender bili su, kaže Zrnić, da cvijeće može isporučiti u svakom trenutku i na prostoru cijele Republike Srpske te “kvalitet cvijeća, pouzdanost i povjerljivost”.

Kada je Dodik nedavno prekinuo štrajk radnika Željeznica Republike Srpske, radnicima je obećao jednu platu i rekao da za ostale plate za sada nema novca. U isto vrijeme, Dodikov kabinet provodio je nabavku kojom će trošiti po jednu prosječnu platu u Željeznicama na cvijeće svakih sedam radnih dana.

Radnike Željeznica Dodik je nakon prekinutog štrajka častio u obližnjem lokalu. Godišnje je predsjedniku Republike Srpske na raspolaganju više od 700.000 KM za hranu, piće i druge troškove koje napravi van kancelarije. Kabinet predsjednika je tokom 2016. godine potrošio i 135.000 KM na nabavku ordena, medalja i plaketa, a najviše novca iz budžeta od deset miliona troši se na plate uposlenih.

Kabinet predsjednika nije odgovorio na zahtjev Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za informacije i komentar o nabavci cvijeća.

Ivana Korajlić, glasnogovornica organizacije Transparency International, smatra kako je najspornije to što se u većini ugovora za nabavku cvijeća sklapa takozvani okvirni sporazum, koji ostavlja prostor instituciji da po potrebi naručuje cvijeće i u kojem nije naveden tačan iznos robe koja se nabavlja.

- Tu se ostavlja puno prostora jer kasnije nema nikakvih izvještaja o izvršenju samih ugovora, ostavlja se puno prostora za sumnju da li je zaista ta količina i potrošena i da li je bila opravdana - kaže Korajlić i dodaje kako su Dodikovi troškovi kabineta “ogromni”.

Vijence od svježeg cvijeća i ruža za obilježavanje značajnih istorijskih događaja koje, kako se navodi u nabavci, organizuje Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, nabavlja i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite. Ugovor koji traje do sredine jula vrijedan je 11.000 KM, prenosi Patria.

(NAP/Alen Avdić)
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.