5.5.2017. 12:52
0
SDA smatra neophodnim usvajanje seta zakona o akcizama
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra neophodnim usvajanje seta zakona o akcizama koji je „nužan preduvjet za daljnji snažan iskorak i ekonomsku stabilizaciju zemlje“.

Potpredsjednik SDA Safet Softić je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da bi se usvajanjem ovog seta zakona pokrenuo ciklus izgradnje saobraćajne infrastrukture širom BiH.

- Preuzimanjem vlasti 2015. zatečena je prazna kasa za izgradnju ostalih dionica koridora 5-C. Nisu napravljene nikakve pripreme za nove dionice - prostorni plan, eksproprijacija, projekti, kreditna sredstva, čak je ostavljen i dug od 180 miliona KM. Sada kada je dug vraćen, kada su napravljene pripreme za izgradnju koridora 5-C cijelom dužinom, neophodno je osloboditi predviđena sredstva međunarodnih kreditora i snažno krenuti u radove na cijeloj dionici koridora 5-C, te mreže bržih i drugih cesta diljem BiH - istaknuo je Softić.

Naveo je da oni koji glasaju protiv akciza u osnovi zaustavljaju ove važne procese za BiH.

Po njegovim riječima, uvođenje akciza od 15 feninga na cijenu goriva ne bi nužno uticalo na povećanje cijena robe široke potrošnje, jer su se cijene goriva i ranije smanjivale, a robe nisu.

- BiH bi i dalje ostala najmanje zadužena zemlja u regionu s vrlo povoljnom dinamikom otplate međunarodnih kredita. Kroz angažman građevinske operative u sljedećih pet godina u zemlju bi se unijelo gotovo milijardu eura i od toga bi svako imao direktnu korist - kazao je Softić.

Naglasio je da SDA pozdravlja jučerašnju odluku Vlade Federacije BiH da poljoprivrednike podrži sa subvencijama za takozvani „plavi dizel“.   

Na novinarsko pitanje ima li u Predstavničkom domu državnog parlamenta „dovoljno ruku“ za set zakona o akcizama, kazao da je u ovom trenutku to ne zna, dodajući da „imamo između dvije sjednice Predstavničkog doma različita glasanja pojedinih poslanika o istom pitanju“.

Vjeruje da će šest poslanika SDA glasati za akcize na sjednici Predstavničkog doma.

(FENA/Merima Druškić)

SDAAkcize
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.