6.5.2017. 13:53
0
Banjalučki osnovci u akciji očuvanja rijeka
U sklopu projekta ''Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas'' do 22.maja otvoren je konkurs za sve osnovne škole banjalučke regije na temu zaštite voda.
-Rijeke predstavljaju značajan resurs i potencijal za održiv i odgovoran razvoj lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Vrbas ima ne samo ogroman potencijal, jer ostvaruje prihode lokalnom stanovništvu i državi kroz turizam i sportove na vodi- rekla je Iva Miljević iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Naglasila je i da rijeke treba sačuvati. 

-Naše rijeke i kanjoni su u opasnosti da ostanu bez svojih najvećih vrijednosti, od kojih su najvažniji kvalitet vode i bogatstvo biodiverziteta, a ugrožene su prvenstveno zbog planova za izgradnju velikog broja hidroelektrana. Razvojem i podizanjem svijesti mlađih generacija stvaramo podlogu za očuvanje naših voda u što prirodnijem stanju- dodala je Miljević.

U banjalučkom „Vodovodu“ a.d. Banja Luka smatraju da je prevencija aktivnosti koje bi mogle ugroziti, ne samo rijeku Vrbas, već i životnu sredinu uopšte, suština njenog očuvanja.

-Osnovni cilj nam je da, podizanjem ekološke svijesti, podstaknemo mlade naraštaje grada na Vrbasu, da razmišljaju u pravcu zaštite i očuvanja svoje životne sredine, samim tim i rijeke Vrbas - istakla je Marijana Bijelić iz Odjeljenja ekologije „Vodovoda“ a.d., Banja Luka.

Projekat realizuju „Vodovod“ a.d. Banja Luka i Centar za životnu sredinu, a podržava ga Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Svečana dodjela nagrada za najbolje pristigle radove bit će održana 31. maja, a stručni žiri će izabrati po tri pobjednička rada iz svake uzrasne kategorije i uručiti vrijedne nagrade.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.