6.5.2017. 17:39
0
U Jablanici obilježena 74. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi
Sedamdeset i četvrta godišnjica najhumanije bitke, "Bitke za ranjenike na Neretvi" obilježena je u subotu na Spomen obilježju Bitke za ranjenike u Jablanici.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni predstavnici državnog, federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa vlasti, te predstavnici SABNOR-a, boračke populacije i antifašisti, kao i mnogobrojni posjetioci iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Obilježavanje je započelo otvaranjem izložbe Arhiva Tuzlanskog kantona "Historijska pruga kroz historijske izvore" i spuštanjem sa mosta 74 karanfila u rijeku Neretvu, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće, a potom je uslijedilo obraćanje gostiju te kulturno-zabavni program.

Prisutne je pozdravio načelnik općine Jablanica Salem Dedić, a osim načelnika svoje govore i obraćanja upriličili su i predsjednik SABNOR-a BiH dr. Bakir Nakaš, kao i predstavnici SABNOR-a BiH i NOR-a iz bivše Jugoslavije.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš se zahvalio ovom prigodom prije svega općini Jablanica i lokalnom UABNOR-u, koji su kao i svake godine, preuzeli sve aktivnosti kako bi ova ceremonija protekla na najvišem nivou.

-Također, zahvalio bih se i svim gostima koji su došli iz drugih gradova i država među kojima su predstavnici iz Hrvatske i Crne Gore, a koji su sljedbenici učesnika "Bitke na Neretvi" i koji su tih godina bili u jedinicama Narodnooslobodilačkog pokreta. Ovo bi bio jedan uvod za narednu, jubilarnu 75. godišnjicu za koju se nadamo da će biti jedna kulminacija antifašizma i želje da što više mladih bude angažovano u ovim aktivnostima - poručio je Nakaš.

Načelnik općine Jablanica Salem Dedić je podsjetio da su oni kao općina zajedno sa javnom ustanovom "Muzej Bitka za ranjenike" i drugima, taj lokalitet stalno obnavljali u želji da on ostane u dobrom stanju.  

Podsjetio je i na dugodoišnji zahtjev da JP Elektroprivreda BiH odobri sredstva kako bi se rekonstruisao prelaz preko rijeke Neretve na ovom lokalitetu, te da se urade pristupne staze i da se vrate u prvobitno stanje kao što je to i bilo 1991. godine.

Dedić je izrazio nadu da će, ako svi tehnički i drugi preduslovi za izvođenje radova budu urađeni kako treba, 75. godišnjicu obilježiti obnovljeni eksponat mosta "Bitka za ranjenike".

Na kraju svečanosti upriličen je bogat kulturno-zabavni program, te rok koncert za mlade, te projekcija dokumentarnog filma "Golim rukama", autora Hajrudina Šibe Krvavca.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.