8.5.2017. 17:04
0
U općini Kalesija deminirano poljoprivredno i šumsko zemljiše
Primopredaja deminiranog terena izvršena je danas u općini Kalesija, a radi se, uglavnom, o poljoprivrednom i šumskom zemljištu koje se nalazi u dijelu Duge njive - naselja Seljublje.

Radovi na deminiranju na ovom lokalitetu započeli su prošle godine u maju, ali zbog loših vremenskih uvjeta često su obustavljani.

Deminerske radove su izveli pripadnici deminerskih timova Federalne uprave civilne zaštite iz Orašja i Tuzle, a 50.540 kvadrata urađeno je mašinski, dok je preostali dio deminiran mauelnom metodom.

Vođa tima Federalne uprave civilne zaštite Orašje Mehmedalija Kurtalić kazao je da je pronađeno devet mina i četiri komada neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), kao i nekoliko komada pješadijske municije.

- Zadatak je bio kompliciran, a vremenski uvjeti otežavali su nam rad. Put je u lošem stanju te kada padne kiša teško je bilo izaći na teren - pojasnio je Kurtalić.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla Zdenko Tadić istaknuo je da se radilo o složenom projektu na kojem su radili predstavnici nekoliko institucija, ali, zbog onoga što je pronađeno, u potpunosti je opravdan takav rad.

- Na ovaj način uklonjena je opasnost koja je života mogla koštati građane ovog kantona. Ovo je prilika da još jednom budemo ponosni na naše deminere koji su uradili složen i opasan posao - zaključio je Tadić.

Pored sigurnosnog aspekta, deminiranjem ovog lokaliteta stvoreni su uvjeti za obrađivanje zemljišta, jer se radi o poljoprivrednom i šumskom zemljištu na kojem je postavljeno i 18 trajnih znakova.

Pomoćnik načelnika službe Civilne zaštite općine Kalesija Zijad Kulanić ocijenio je da je projekat deminiranja od velikog značaja za mjesnu zajednicu Seljublje kako bi građani na siguran način mogli obrađivati poljoprivredne parcele.

Prema riječima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla Zdenka Tadića intenzivirani su radovi na deminiranju na području Tuzlanskog kantona, a očekuje se da će ova godina donijeti i rekordne rezultate, jer su već 1.500 metara kvadratnih rezervirali potencijalni donatori, Civilna zaštita i Oružane snage BiH.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.