8.5.2017. 20:25
0
Šta radi Vlada KS: GRAS do 30. juna mora platiti 19,6 miliona KM ili Sarajevo ostaje bez prijevoza
Ukoliko Vlada KS do 30. juna 2017. godine ne iznađe rješenje za izmirenje duga od 19,6 miliona KM KJKP GRAS čiji je osnivač, UIO BiH pokrenut će prodaju vozila ovog preduzeća i to 18 zglobnih autobusa, 10 minibusa i 8 tramvaja, piše agencija Patria. Njihova prodaja već je dva puta odgađana.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH za agenciju Patria je kazao da su na zahtjev Vlade KS odgodili prodaju koja je ranije bila zakazana na Općinskom sudu u Sarajevu, ali da rok za izmirenje duga ističe. On je pojasnio da se dug GRAS-a godinama gomilao, a zbog čega su obračunate i zatezne kamate. Dug GRAS-a samo prema UIO BiH nastajao je u periodu decembar 2012. - juli 2015. godine.

Inače, zastupnik u Skupštini KS Rasim Lakota postavio je pitanje ministru saobraćaja Muji Fiši šta će Vlada KS poduzeti da ne dođe do totalnog urušavanja gradskog prijevoza s obzirom na postojeću situaciju.

- Imajući u vidu trenutnu situaciju, rješavanje problema je koncipirano na duži rok sa potrebom da se obezbjeđuje kontinuitet u funkcionisanju gradskog saobraćaja, a što se ne bi moglo sprovesti niti jednom parcijalnom mjerom, već kombinacijom strateških, operativnih i finansijskih mjera usmjerenih ka stabilizaciji poslovanja GRAS-a u kratkom roku – kazao je ministar Fišo.

On je također istakao da ukoliko se ne riješi dug prema UIO BiH, GRAS neće moći nastaviti poslovanje.

Također, navedeno je da bi način rješavanja bio reprogram sporazuma na duži period ili kreditno zaduženje za izmirenje obaveza s tim da je nosilac aktivnosti GRAS. No, izvjesno je da UIO BiH želi naplatiti dug te da vremena za čekanje više nema.

Inače, GRAS-u je prošle sedmice i Porezna uprava FBiH blokirala račune, a radnici su čak prijetili i obustavom saobraćaja ukoliko ne dobiju plaću za januar. Vlada KS isplatila je plaću, ali nagomilani problemi u ovom preduzeću su ostali.

Prema procjenama dug GRAS-a po različitim osnovama veći je od 100 miliona KM. Ranije je premijer KS Elmedin Konaković kazao da Vlada KS nema 100 miliona KM kako bi vratila dug ovog preduzeća koje godinama već ima probleme pa se postavlja logično pitanje znači li to da će prvi čovjek Kantona Sarajevo ostaviti građane glavnog grada u 21. vijeku bez javnog prijevoza? 

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.