9.5.2017. 14:28
13
Kad se antifašistički skup pretvori u cirkus: Na skupu antifašista iz BiH stranački kadrovi SDP-a i GS-a
Antifašisti iz Sarajeva, Srebrenice, Tešnja, Tuzle, Gradačca, Zenice učestovali su danas u antifašističkom maršu koji je organizirala Socijaldemokratska partija BiH u saradnji sa Savezom antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Pod geslom „I ja sam antifašista“ koloni, koja se kretala na relaciji od Sebilja do Kampusa Univerziteta u Sarajevu, pridružili su se antifašisti iz susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije, Crne Gore...

- Na taj način je više od 1.500 antifašista poslalo poruke mira i humanizma, a najvažnija je da antifašizam nije niti će biti pobijeđen - izjavio je predsjednik Odbora za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine SDPBiH Muzafer Šehović.

Marš antifašista, pojašnjava, nastao je kao „odgovor na sve češće veličanje fašizma i nacionalizma u Sarajevu i drugim gradovima BiH“. Zato su učesnici prilikom polaganja cvijeća na spomen-obilježju Vječna vatra potvrdili svoju opredijeljenost za borbu protiv svih vrsta nacionalizma, šovinizma , netolerancije, te svih ostalih oblika fašizma.

- Danas kada se susrećemo s različitim oblicima fašizma širom svijeta pa i u našim društvu, naša je obaveza da u skladu sa svojim osnovnim principima slobode, jednakosti i socijalne pravde, solidarnosti, antifašističke prošlosti, nastavimo njegovati tekovine antifašizma - istakli su učesnici Marša antifašizma u Sarajevu, koji su šetnju nastavili do Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva (1992. - 1995.) i Josipa Broza Tita.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić ukazao je da građani trebaju živjeti na način da shvataju BiH kao jedinstvenu zemlju svih njenih građana, koja nema podjele na Muslimane, Hrvate i Srbe.

(Fena / Haris Ahbabović)

13
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.