9.5.2017. 14:40
0
Manifestacijom „A bili su samo djeca“ odata počast ubijenoj djeci Sarajeva
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
U povodu sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva i Dana pobjede nad fašizmom, danas je kod Spomen- obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 održana manifestacija pod nazivom „A bili su samo djeca“.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica je kazao da se „ponovo nalazimo na ovom mjestu koje je tako simbolično i koje nam šutke govori o teškim, najtežim trenucima koje smo proživjeli prije dvadeset i više godina“.

- Već su dvije decenije prohujale, a bol ne prolazi, možemo čak reći da postaje i veći jer zločinstvo ubijanja nedužnih i brutalnost načina na koji je to učinjeno, bivaju sve očigledniji. Uz sve to, svjesni smo da nasilje moćnih i patnja djece ne prestaju, samo mijenjaju oblike i kontinente - istaknuo je Grabovica.

Naveo je da nam događaji širom svijeta, u Siriji i Ukrajini, pa čak i u zemljama blagostanja u koje dolaze izbjeglice, šalju obeshrabrujuće poruke i slike očaja.

- Ljudi pate i sad nam je već jasno da opomene naše bosanskohercegovačke tragedije nemaju snagu koliko su imale bola. Međutim, nećemo prestati upozoravati ljude, počevši od onih među nama. Moramo raditi na tome da se zlo nikada ne ponovi, a ako se ponovi da bude što je moguće manje i bezbolnije - poručio je Grabovica.

Na taj način, dodao je, pokazujemo pijetet prema svim nevinim žrtvama u ovoj napaćenoj zemlji i svim onima koji žele čuti i slijediti glas razuma.

- S ovog mjesta šaljemo poziv za mir cijeloj planeti i otvoreno i odlučno dižemo svoj glas protiv fašizma, rasizma, nacionalizma, terorizma i svakog bezumlja koji ima za cilj da uzme oružje u ruke - naglasio je.

Po njegovim riječima, pokazalo se da je najbolji put ka boljoj i sigurnijoj budućnosti pravilan, humanistički odgoj djece.

- Posjete ovakvim časovima historije, što ova manifestacija uistinu jeste,  jedan su  segment tog odgoja. Stoga apeliramo na nastavnike i nastavnice, profesore i profesorice, na učitelje i učiteljice, odgajatelje i odgajateljice da shvate i pokažu važnost svog posla koji je stub svakog uljuđenog društva i garant njegove budućnosti. Apelujemo na resorne ministre, službenike, vijećnike, načelnike da više pažnje posvete djeci, više sredstava predvide za njihov kvalitetan i nesmetan razvoj - naglasio je.

Dodao je da je „roditeljstvo jedini servis bez pauze i predaha“.

- Činjenica je da jedino djeca bezuvjetno i garantirano zaslužuju svaku pažnju, nježnost i brigu. Ta se investicija uvijek isplati i pojedincu i društvu – zaključio je Grabovica.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je kazala Feni da je ovo dan kada se, prije svega, sjećamo ubijene djece Sarajeva, „naše mladosti koja je nepravedno prekinuta i zaustavljena u igri i maštanju o miru i sigurnoj budućnosti“.      

- Naša trajna dužnost i obaveza je da čuvamo sjećanje na njih, tu previsoku cijenu slobode i države u kojoj danas živimo - istaknula je.   

Predsjednik Udruženja „25. maj '95. Kapija“ Tuzla Edin Hurić kazao je Feni da su predstavnici tog udruženja danas u Sarajevu, kao i svake godine, da odaju počast ubijenoj djeci Sarajeva u periodu 1992.-1995. godine.

- To je ono što mi jedino možemo uraditi da se spase od zaborava svi ovi zločini - naveo je Hurić.

Nakon prigodnog umjetničkog programa, brojne delegacije požile su cvijeće na Spomen- obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.