9.5.2017. 14:49
0
Dan kada je "sijač smrti" pucao po autobusu KCUS-a: Bio sam u autobusu, ali me nije zakačilo. Ginulo je medicinsko osoblje na poslu
Sjećanja na surove scene iz rata i sve povrijeđene, one koji su umrli tokom medicinske intervencije ili poslije nje mnogo su teška i ostavljaju tragove, ali ipak su najteža sjećanja na smrti djece i mladih ljudi.

Na dan obilježavanja godišnjice Opće bolnice prisjetio se ljekar Dobrinjske bolnice tokom rata u BiH, a sadašnji direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Zlatko Kravić djevojčice s Vojničkog polja koju je snajper pogodio direktno u srce. Prisjetio se i jedne djevojčice koju je s početka rata u skloništu geler pogodio direktno u srce, u bolnici su se u nemogućim uvjetima borili za njen život. To je preživjela, ali je nakon nekoliko dana preminula.      

Naglašava da ih je u tim teškim vremenima vodila ljekarska dužnost da pomažu svom narodu, emocije, ali i inat koji ih je tjerao da, bez obzira na sve uspiju u namjeri i spasu ljudski život. Rat je prilika, kaže, i da se pokaže pribranost, stručnost, ali prije svega ljudskost.  

Šef Odjela za internu medicinu Opće bolnice Dragan Stevanović danas je na rever okačio propusnicu te bolnice iz 1992. godine u kojoj je i tada radio kao ljekar i time, kaže, pokazao da su i tada bili organizirani u svom radu.     

Podsjetio je na podatak da se 1992. godine s početkom agresije na BiH tadašnja Državna bolnica "Sarajevo" našla u neposrednoj blizini prve ratne linije, a već od 15. maja primali su prve ranjenike u teškim uvjetima u kojima su funkcionirali cijeli rat.        

- Mislim da je ova zdravstvena ustanova  pretrpjela najviše oštećenja i direktnih pogodaka u ratu, od svih zdravstvenih ustanova u BiH, ali nijedan dan nismo prekinuli raditi svoj posao i na to smo svi ponosni – istaknuo je.    

Na skupu upriličenom danas u Općoj bolnici okupili su se mnogi svjedoci toga vremena da bi evocirali sjećanja na medicinsko osoblje koje je požrtvovano radilo na spašavanju ljudskih života, ali i odali počast onima koji više nisu među živima.  

Mnogi od njih stradali su i na putu do radnog mjesta, a dr. Kravić prisjetio se perioda kad je u junu 1992. na pun autobus radnika KCUS-a djelovao sijač smrti.

- Bio sam u tom autobusu, ali me srećom nije zakačilo. Ginulo je medicinsko osoblje na radnim mjestima, na terenima…. - prisjetio je.      

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", kao najstarija zdravstena ustanova u BiH osnovana je prije 151 godine, a Dan bolnice obilježili su danas skupom "Zdravstvo u opkoljenom Sarajevu 1992.-1995. godina" koji je upriličen i kao dio manifestacije Dani Kantona Sarajevo. Zdravstva u opkoljenom Sarajevu danas se prisjetio i dr. Alija Mulaomerović, prim. dr. Fahrudin Kulenović te diplomirana medicinska sestra Jasna Gavrankapetnović.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.