9.5.2017. 23:02
4
Mještani očajni: Privatnik kupio 'pola' Počitelja, država ne reagira
Bosanskohercegovačka politika je zbog korumpiranosti na pragu da uništi Počitelj, tvrde mještani najpoznatijeg starog grada u Hercegovini, očajni i dezorijentisani.
Novi vlasnik atraktivnih nekretnina u Počitelju, objašnjavaju, ograničio je kretanje lokalnom stanovništvu i brojnim turistima koji posjećuju Počitelj, utjecao je na finansijske prihode lokalnog stanovništva, unio je nemir u ovu nekad mirnu čaršiju.

Biznismen Hasan Veledar kupio je u januaru 2009. godine više od 6.000 kvadratnih metara grada Počitelja, za svega 299.000 KM, od dioničarskog društva 'Ugostiteljstvo i turizam' iz Čapljine (UIT Čapljina). Veledar je nekretnine u Počitelju plaćao nešto manje od 50 KM po kvadratu. Poređenja radi, renoviran stan od 70 kvadrata u Mostaru, tridesetak kilometara dalje prodaje se u oglasima po cijeni od 140.000 KM!

Ugovor između Hasana Veledara i tadašnjeg zastupnika društva 'Ugostiteljstvo i turizam' Tahira Pervana potpisan je kod notara Salke Demića. 

Među 27 nekretnina koje je Veledar kupio od društva 'Ugostiteljstvo i turizam' nalazi se i počiteljski rezervoar vode površine 68 metara kvadratnih. Nije jasno pod kojim okolnostima je neko mogao privatizirati javno dobro.

Do sada niko nije tražio reviziju ovakvog ugovora između Veledara i UIT-a.

Počitelj je historijsko urbano središte koje potječe iz 14. stoljeća. Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine. Svjetski poznati umjetnik Safet Zec koji danas ima atelje u Počitelju neke od najboljih radova napravio je upravo na tom mjetu. Vrijeme prije smrti u kući u Počitelju provodio je i umjetnik Afan Ramić. 

Stari grad je smješten pored same ceste M-17. na putu Mostar – Čapljina. Govori se o desetcima hiljada turista koji u samo nekoliko ljetnih mjeseci posjete Počitelj. 

Između ceste i grada nalazi se ogroman plato, parking za automobile, površine nekoliko stotina kvadratnih metara. Plato ja javno dobro. Na njemu je lokalno stavništvo uvijek prodavalo voće i povrće. To je osnovni izvor prihoda za mnoge počiteljske porodice. Ali i simbol ovog mjesta. 

Problem je nastupio kada je biznismen Veledar postavio betonske žardinjere između ceste i parkinga, pa vozači sada nemaju gdje zaustaviti vozilo kako bi kupili namirnice. Mnogi nakon godina stajanja sada samo produže. Mala vozila se mogu 'provući' između žardinjera, ali ne i autobusi sa turistima. To je uveliko smanjilo prihode za lokalno stanovništvo. 

Sporne žardinjere od kojih turisti autobusom ne mogu stati u Počitelju 

Počiteljci, koji su pod uslovom anonimnosti govorili za Patriju, kažu da se nemaju kome obratiti za pomoć. Ne postoji državna institucija koja upravlja starim gradom Počiteljem, iako se radi o nacionalnom spomeniku. Lokalne vlasti u Čapljini su nezainteresirane da riješe njihov problem, kantonalne i federalne vlasti još i manje. 

Sanel Nezirić, advokat Hasana Veledara rekao je Patriji da njegov klijent ni u jednom trenutku ne krši zakon. Društvo 'Ugostiteljstvo i turizam' je prodavalo, a Veledar kupio imovinu koju su prodavali.  Betonske žardinjare kojima je zabranio pristup Počitelju imaju ulogu da zaštite stari grad Počitelj. Smatra da nije prikladno da autobusi ulaze u Počitelj po vlastitom nahođenju vozača. 

Počiteljci ne prihvataju takav odgovor. „Ne radi se o brizi za Počitelj, već o vlastitom hiru i gramzivosti Veledara“.

U Počitelj su u januaru ove godine dolazili inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove. Naredili su uklanjanje betonskih žardinjera, a umjesto njih da JP Ceste Federacije BiH postave zaštitnu ogradu. Počiteljci kažu da bi to opet značilo da autobusi sa turistima ne mogu svraćati u Počitelj.

„Stari grad je, kažu, uvijek bio otvoren za sve dobre ljude. Tako mora i ostati“. Pitaju se kome je u interesu da uništi Počitelj i njegovo lokalno stanovništvo.

(NAP/Alen Avdić) 
4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.