10.5.2017. 15:21
2
Džaferović ponovo "brani" akcize: BiH ima najjeftinije gorivo u regionu, mislim da možemo izdržati tu vrstu opterećenja
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) je izjavio novinarima u pauzi zasjedanja Doma kako misli da BiH treba konačno da dobije set zakona koji se odnose na akcize, zato što je to u interesu BiH i u interesu svih koji žive u BiH.

- Radi se o tome da će se u BiH pokrenuti jedan novi ekonomski ciklus, investicioni ciklus, osnažit će se ekonomija u BiH, počet će izgradnja na gotovo svim dionicama na Kordoru 5-c, izgradnja brojnih brzih i drugih cesta diljem BiH - istaknuo je Džaferović.

Dodao je da je to nešto što može pomoći ekonomiji ove zemlje.

- U situaciji kada BiH ima najjeftinije gorivo po litru u regionu, mislim da možemo izdržati tu vrstu opterećenja kako bismo pomogli razvoj ove zemlje i to je suština, to je zapravo ključni razlog zbog čega podržavam usvajanje ovoga seta zakona - pojasnio je Džaferović.

Kaže da treba tražiti načina kako da se usvoji set ovih zakona, napominjući da je „proceduralno to moguće i tako što će danas biti neprihvaćen negativan izvještaj Komsije“.

- Onda to ponovo ide na sjednicu Komisije. Ako su dva negativna izvještaja, onda se smatra da je zakon odbijen. Suština je ovdje osigurati parlamentarnu većinu, koju ja u ovom trenutku još uvijek ne vidim u Predstavničkom domu. Kada se osigura ta parlamentarna većina, onda je pitanje procedure sekundarno. Kod parlamentarne većine koja će postojati naći ćemo poslovničke mogućnosti, sve mora biti urađeno u skladu s procedurama, da se zakon što prije usvoji - pojasnio je Džaferović proceduru.

Upitan da komentira formiranje Nezavisnog kluba, Džaferović je kazao da je jedan zastupnik iz tog kluba isključen iz SDA.

- On nastavlja svoj politički put samostalno i SDA više s tim nema ništa. On će, na žalost, nastaviti koristiti mandat kojeg je dobio kao nosilac liste SDA. Nikada niko od nas ne bi dobio mandat da nije bio iz SDA, da nije bio na listi SDA. Dakle, to jeste mandat zastupnika, ali on je to dobio na listi SDA i nikada taj mandat ne bi dobio da nije bio kandidat, odnosno nosilac liste SDA - istaknuo je Džaferović.

Dodao je da „što se tiče ostale dvojice kolega prema kojima je na prošloj sjednici Predsjedništva SDA izrečena mjera odgovornosti javni ukor, a to su dvojica preostalih koji su ušli u taj klub, oni su svoje kazali formirajem kluba“.

- Oni su praktično sami izašli iz SDA, sami su se isključili iz SDA. O tome će odluku donijeti Predsjedništvo SDA u subotu. Dakle oni su rekli svoje, a Predsjedništvo SDA će kazati svoje - zaključio je Džaferović.

Upitan za komentar u vezi s Izbornim zakonom BiH, te da li su upitni izbori ukoliko izmjene Izbornog zakona ne budu usvojene, kazao je da svako onaj ko pokušava da uslovljava izbore usvajanjem izmjena Izbornog zakona „nije u pravu i nije dobronamjeran“.

Po njegovim riječima, BiH je država koja funkcionira na osnovu demokratskih, slobodnih izbora i na osnovu vladavine zakona, odnosno prava.

- Mi imamo Izborni zakon i imamo sve uvjete da svi izbori koji su predviđeni ustavima u BiH budu održani u rokovima kako je to propisano. Dobro bi bilo da postignemo saglasnost, da usvojimo izmjene i dopune Izbornog zakona, ali ako te saglasnosti ne bude i ne budu usvojene izmjene i dopune, izbora će biti. O tome odluku donosi Centralna izborna komisija, o tome ne donosi odluku niko pojedinačno, niti jedna stranka, niti jedan političar, nego donosi institucija BiH koja se zove Centralna izborna komisija - naveo je Džaferović.

Dodao je da „ona ima odgovornost za to i ima sve uvjete koji su propisani zakonom bez obzira na trenutno stanje implementacije odluka Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, itd., da u propisanom roku raspiše izbore“.   

Džaferović smatra da bi pravi put za izmjene Izbornog zakona bio da se krene od implementacije odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“, nakon čega je Evropski sud za ljudska prava usvojio još nekoliko odluka.

- Dakle, pravi put bi bio implementacija tih odluka, a to podrazumijeva prije svega izmjenu Ustava BiH, brisanje etničkih odrednica uključivanjem građana koji ne pripadaju ni jednom konstitutivnom narodu u strukturu državnog Doma naroda. Dakle, to se sve odnosi na izmjene Ustava, a nakon toga, u skladu s tim izmjenama, izmjene Izbornog zakona. To bi bio pravi put kojim treba da ide BiH - smatra Džaferović.

(Fena / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.