15.5.2017. 8:12
0
Bešlagić o odbrani Tuzle: Ponosim se 15. majem, a Tužilaštvo BiH neka me procesuira ili oslobodi!
U ponedjeljak će u Tuzli biti obilježen 15. maj – Dan odbrane Tuzle, dan kada je prije 25 godina na Brčanskoj Malti odbijen napad paravojske tzv. Srpske Republike pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića i pripadnika Vojske Jugoslavije (bivša JNA). Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine - Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su taj napad i odbranili Tuzlu.
No, predvodnici te akcije i 25 godina kasnije nalaze se na crvenim potjernicama srbijanskog pravosuđa. Po toj potjernici 14. maja 2007. godine na aerodromu u Beogradu uhapšen je Ilija Jurišić. Nakon godina provedenih u zatvoru i sudskih presuda i žalbi, pravomoćno je oslobođen svih optužbi u martu 2016. godine, piše agencija Patria.

Tadašnji načelnik i predsjednik Kriznog štaba Tuzle Selim Bešlagić bio je gost Centralnog dnevnika Senada Hadžifejzovića zajedno sa Mehom Bajrićem, tadašnjim načelnikom Centra javne bezbjednosti Tuzla. Obojica se još uvijek nalaze na crvenim potjernicama. RS i Srbija cijeli slučaj politizuju, licitiraju sa brojem stradalih, mijenjaju činjenice dok Tužilaštvo BiH na zvanične dopise Bešlagića i Bajrića ne odgovara.

Bešlagić tvrdi da je bivši suspendirani tužilac Goran Salihović potpisao dokument o prekidu istrage, ali koji njima nikada nije uručen.   

- Meša Bajrić i ja obratili smo se glavnoj tužiteljici i zamolili je da nam dostavi odgovor koji još nismo dobili. Samo tražim odgovor jesam li kriv i da me procesuira. Ja sam čovjek u 75. godini ne bih želio da odem na onaj svijet, a da moji potomci kažu da sam je bio „ratni zločinac“. Čudi me da država BiH nije protestvovala protiv toga što je Beograd uzeo da procesuira Brčansku Maltu – kazao je Bešlagić.

On je kazao da je ponosan na 15. maj, dan kada su Tuzlaci pokazali kako se brani dostojanstvo i BiH. Bešlagić je kazao da je još 2007. godine Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu, ali da odgovora o njihovom statusu još nema.

- Glavni tužilac je trebao da potpiše odluku koju je tužilac za istragu ratnih zločina Amerikanac dostavio da se obustavlja istraga. Nakon toga podiže se tužba u Beogradu gdje se potežu i crvene potjernice za sedam ljudi iz Tuzle. Znate šta znači crvena potjernica, ne možete nigdje izaći! Četvorica su dobila papire iz tužilaštva iz Srbije da se protiv njih ne vodi istraga, Meša Bajrić i Selim Bešlagić su ostali na crvenoj potjernici, a Ilija Jurišić je po toj potjernici bio uhapšen – objašnjava Bešlagić.

Bešlagić je kazao da je sud u Hagu za događaje u Tuzli naveo da se ne radi ni o kakvom ratnom zločinu i rekli su da Tužilaštvo BiH treba da to procesuira.

Bajrić je ogorčen kako kaže spinovima iz RS-a i Srbije odakle se o događajima u Tuzli 15. maja 1992. godine pravi priča da su svi pucali i da su svi odgovorni.

- Bitno nam je da se skine hipoteka i nad nama i nad gradom Tuzla.

(NAP/Alen Avdić) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.